середу, 21 грудня 2011 р.

ПРАВИЛА ПРОВЕДЕННЯ ТРЕНІНГУ В ГРУПІ

  Запропонуйте групі прийняти правила роботи і спілкування під час тренінгу.

ПРАВИЛА
  • Цінувати час 
  • Говорити по черзі
  • Говорити коротко і не часто, по темі
  • Говорити тільки від свого імені 
  • Бути позитивними до себе та до інших (Бути  +) 
  • Правило додавання (Я + Ти + Ми)   
  • Правило поваги до своєї і протилежної статі (♀ + ♂)
  • Правило добровільної активності
  • Правило конфіденційності  

 Тренерські підказки
Дуже важливо, щоб усі присутні погодилися з кожним правилом, прийняли його. Тому після того, як  правило записується, групі пропонується прийняти його: “Правило приймається? Приймається. Дякую! ”
Коли хтось із групи пропонує додаткове правило, його можна включити в перелік, якщо воно відповідає ненасильницькій, дружній атмосфері, не суперечить іншим   правилам і група його приймає.
До додавання нових правил  потрібно ставитися обережно.
Якщо хтось із учасниць чи учасників не погоджується з одним або декількома правилами, варто роз'яснити, що це правило корисне для досягнення мети тренінгу. Можна запитати думку групи. Якщо докази усе ж виявляться непереконливими для людини, варто просто попросити довіритися Вам і прийняти правило, а пізніше можна буде обговорити його доцільність. 
Упорядкування правил разом із групою створює атмосферу спільних зусиль, а не нав’язаних установок (що так цінується аудиторією!).
Увага! Деякі правила можна записати символами, які ми показали в дужках.

Можливий варіант пояснення групі кожного правила
Перше наше правило - Цінувати час. Зверніть увагу на наш План проведення тренінгу. За досить короткий час нам доведеться розглянути досить складні проблеми. Тому давайте приймемо це правило, яке зобов'язує нас бути уважними, не відволікатися від запропонованої теми обговорення, намагатися укластися у відведений для кожної вправи час. Група погоджується з цим правилом?

Наступні два правила – це ПРАВИЛА ВВІЧЛИВОСТІ, які допоможуть нам виконати наше перше правило – берегти час. Отже, пропоную правило –  говорити по черзі, не перебиваючи одне одного. Група погоджується з цим правилом?

Нас тут багато, але думка кожного і кожної цінна і необхідна для наповнення нашої загальної скарбнички досвіду. Тому давайте будемо говорити коротко і не часто. Нехай ті з нас, хто може висловитися з усіх питань, дадуть можливість висловитися й іншим. Також, з огляду на нашу обмеженість у часі (адже тренінг не безкінечний), пропонується говорити винятково по темі. Група погоджується  з цим правилом?

Давайте приймемо правило говорити тільки від свого імені: «Я думаю..., я так вважаю..., на мій погляд...». Будемо вважати порушенням висловлення типу: «Всі так думають..., так всіма/ скрізь заведено..., всі так вважають..., всі жінки такі..., всі чоловіки так чинять..., так завжди було/ не було...» і тому подібні. Якщо наводиться інформація, отримана з певних джерел (книг, статей, повідомлень ЗМІ), то потрібно зазначити це джерело. Група погоджується з цим правилом?

Наступне наше правило - Правило “плюс”. Давайте домовимося висловлювати позитивні ідеї і пропонувати позитивні дії, шанувати себе й інших. Це правило можна ще назвати Правилом напівповної, а не напівпорожньої склянки. Це коли дві людини тримають дві однакові посудини, наповнені до половини рідиною. Але одна людина скаже: «Як все жахливо. Моя склянка наполовину порожня...» – і далі буде розповідати про складність, розмір проблеми, про недосконалість законів і самого життя. А інша скаже: «Прекрасно! Адже моя склянка до половини повна!» – і потім, крім розуміння проблеми,  буде шукати вихід з неї, пропонувати нові, нестандартні рішення, робити власні реальні кроки. Тому пропоную вважати нашу «склянку» напівповною. Група погоджується з цим правилом?

Давайте приймемо правило Додавання, тобто правило уваги і поваги до всіх присутніх. Мова іде про толерантність, повагу до чужих думок і висловлювань. Це означає, що думки й ідеї додаються до вже висловлених, а не заперечують їх. Кожна думка має право на існування (крім, звичайно, висловлювань, які порушують наші правила, які не мають відношення до теми тренінгу чи ображають гідність присутніх, їхню стать, національність та ін.). Отже, на одне запитання може бути безліч правильних відповідей, тому що це погляд і позиція різноманітних людей. Група погоджується з цим правилом?

Ми домовилися шанувати себе й інших. Але цей світ складається з чоловіків і жінок. Тому давайте приймемо правило: шануючи себе, будемо шанувати свою і протилежну стать, а також не будемо утискати права людей протилежної статі. Накладемо заборону на образливі висловлення щодо статі, дурні і недоречні жарти на цю тему (пізніше, під час виконання вправ, ми докладно зупинимося на цій проблемі). Будемо уважними до проблем людей різних статей. Давайте пам'ятати, що існують чоловіки і жінки, і коли ми шануємо їхню стать, то цю повагу варто виявляти й у мові. Тому домовимося, що будемо використовувати жіночі закінчення слів і жіночі визначення, коли говоримо про жінку, і чоловічі закінчення, коли мова іде про чоловіка. Не будемо лінуватися говорити «кожен» і «кожна», «учасник» і «учасниця» та т.п. Група погоджується з цим правилом?

Правило добровільної активності означає, що якщо під час виконання вправи потрібний/ потрібна людина для виконання певного завдання, то присутні мають право пропонувати тільки свою кандидатуру. Група погоджується з цим правилом?

Правило конфіденційності означає, що інформація про приватне життя присутніх, яка прозвучить на заняттях, не повинна обговорюватися; вона має залишитися в нашому дружньому колі. Група погоджується з цим правилом?

Немає коментарів:

Дописати коментар