вівторок, 27 грудня 2011 р.

ФАСИЛІТАЦІЯ – МЕТОД СТРУКТУРОВАНОГО ТА ІНТЕНСИВНОГО ЗБОРУ ДУМОК


Фасилітація - метод, що застосовується під час проведення тренінгу для структурованого та інтенсивного збору думок учасників сфокусованому на певному локальному питанні. 
Фасилітація використовується зазвичай на початку нової теми перед міні-лекцією і дозволяє тренеру активізувати всіх учасників тренінгу, включити їх розумову активність. 
Також фасилітація дозволяє зібрати весь спектр думок учасників з тим, щоб потім тренер сфокусував увагу групи на тих висловлюваннях, які будуть введені в нову тему
ПРОЦЕДУРА ПРОВЕДЕННЯ: Тренер ставить запитання групі. Пропонує кожному подумати над ним протягом 1 хвилини, після чого висловитися. При цьому тренер задає структуру висловлювань. Висловлюватися учасники групи можуть по колу або в різнобій в залежності від готовності висловити свою думку.
Важливо, щоб висловився кожен учасник. При цьому тренер стежить за тим, щоб висловлювання були короткими і не перетворювалися на монологи. Тренер може перервати учасника, якщо він повторюється. Наприкінці висловлювання кожного учасника тренер резюмує сказане. Виділяючи суттєве, але не видозмінюючи саме висловлювання. Резюмування в фасилітації робиться з опорою на ключові слова учасників тренінгу.
Після того, як кожен учасник висловився, і тренер структурував слова кожного, тренер підводить підсумок, звертаючи увагу учасників групи на ті аспекти, які важливі тренеру, щоб перейти до теоретичної частини. При цьому залежно від отриманого матеріалу тренер може звертати увагу, як на загальну ідею, що міститься у всіх (у більшості) висловлювань учасників, так і на різноманіття думок (підкреслюючи різницю, якщо не вдалося прийти до загального).

Немає коментарів:

Дописати коментар