четвер, 5 січня 2012 р.

ПРОСЛАВЛЯННЯ ПРИРОДИ ТА ЛЮДСЬКОЇ ПРАЦІ


До обрядових пісень зимового періоду  відносяться колядки та щедрівки – справжня перлина української народної творчості. Коляди та колядки можна поділити на три умовні групи.
Перша група – пісні, пов’язані з культом бога сонця – Сварога та зі щасливою подією “приготувань” сонця до радощів літа після зими. Слова колядок стосувались до сил природи,  творчим осередком якого було сонце, а людей відносили до частини природи.
     Другу групу колядок утворюють “християнізовані” старовинні пісні, в яких зустрічається інформація про Ісуса Христа, у мелодії можна простежити сліди первісних пісень.
Третя група – колядки суто християнського характеру, які виникли і почали розвиватися від XI ст. Насправді то були церковні гімни, які, завдяки своїй співучій простоті, поширювалися серед українського народу швидше і легше, ніж інші. Наприклад:  “Бог Предвічний”, “Возвеселімся”, “Бог ся раждає”, “Нова радість стала”, “На небі зірка”, “Небо і земля”, “Херувими свят!”, “Во Вефлеємі”, “Бог природу”, “Стань Давиде!”, “Христос родився”, “Вселенная”, “Нині Адаме”, “Дивная новина”, “Радуйтеся всі люде” (В.Безкоровайний Збірка коляд “При ялинці”, 1930 р.).
Своєрідний тип українських пісень – щедрівки, які належать до колядок. У них короткі мелодії складені здебільшого з 3 – 4 нот і засновані на інтервалах секунди і терції.  У ранньому середньовіччі, за княжої доби, у деякі щедрівки включено натяки на історичні події, які стосувалися князів, їхніх родин та війн, що тоді відбувалися. 
Якщо метою колядок було музичною мовою прославити події Різдва Христового, або ще раніше, за поганських часів – пробудження бога Сонця від зими, то щедрівки містили побажання, передавали поздоровлення з нагоди зміни старого року на новий, були поєднані з іграми та забавами і носили завжди веселий характер: “Щедрий вечір! Добрий вечір!”, “Чи дома, дома пан господар”, “Щедрик, щедрик, щедрівочка”, “Ой сивая та і зозулечка”, “Тече річка невеличка”, “А в тім дворі красна паня”...  
На відміну від колядок, які виконувались багатьма голосами або хорами, щедрівки можна було співати одним голосом і завжди окремо від колядок.

Немає коментарів:

Дописати коментар