четвер, 26 січня 2012 р.

ІНТЕЛЕКТУАЛЬНІ ОСТРІВЦІ УКРАЇНСЬКОЇ СУЧАСНОЇ КУЛЬТУРИ

             Канал «TBі» - Одна з найцікавіших передач щочетверга о 21-00 – «Вечір з Миколою Княжицьким». «Родзинкою» є її інтегрованість із «Фейсбуком»: гості відповідають не лише на запитання ведучого, але й користувачів інтернету. Торік студію Княжицького відвідало чимало митців й інтелектуалів.
                  Цікавих людей запрошують не лише в цю передачу, але й в « Ранок з ТВі» (з 7-00 до 9-30). Ще є пізнавальна передача для меломанів - щосереди о 21-30 «Музика для дорослих», яку веде Марія Бурмака.
                
           А наприкінці минулого року дебютувала ще одна культурологічна програма Єгора Чечеринди «Окрема думка», яка транслюється о 17-00, щосуботи. Вона приділяє багато уваги фестивальному рухові та українському етно-року.
             Щодня о 18-30 Мустафа Найєм запрошує до себе у студію політиків чи громадських діячів поговорити «Про головне», а о 20-30 незаангажовані новини, по їх закінченню о 21-15 публіцистично-просвітницькі відео-колонки «Відверто» Віталія Портникова і Сергія Рахманіна.
              Якісна аналітика подій за тиждень - «Підсумки з Віталієм Гайдукевичем» (щонеділі о 20-30). Нищівне висміювання влади, зокрема і поетична сатира від Олександра Ірванця та прискіпливий, тверезий погляд експертів на ключові тренди тижня – це «Альбернштейн» (щовівторка о 21-30).

       Державний канал «Культура»
             Заснований ще у 2002 році. Втім, досі, на жаль, його аудиторія обмежена. Розміщений на маловідомому супутнику, тож власникам супутникових антен навіть при великому бажанні знайти його вкрай тяжко. В аналоговому режимі не мовить, відтак власники так званих «польських антен» теж його не бачать.
            Розмови на теми становлення незалежної держави, подолання наслідків совкової ментальності, сучасних тенденцій розвитку культури в країнах ЄС і у нас, які ведуть Оксана Пахльовська та головний редактор газети «День» Лариса Івшина.
              Доволі якісні новини про основні культурні події дня о 19-00 у «Прайм-таймі Культури». Канал пропонує документальні історичні фільми за авторством відомого історика Романа Коваля, скажімо, «Отамани Холодного яру» про збройну боротьбу українців проти російсько-більшовицьких окупантів.
                 А ще про шестидесятників. Наприклад, наприкінці минулого року про Миколу Руденка. Подорож сучасним та історичним Києвом - передача «Київ раунд тріп». Показали п’єсу Івано-Франківського театру «Солодка Даруся» за твором Марії Матіос . Кілька разів транслювали

          Єдиний в Україні дитячий канал «Малятко»
           Успішний медіа-проект товариства «Просвіта». Генеральним директором є Володимир Кметик. До слова він був сценаристом і продюсером багатосерійного мультфільму «Лис Микита». Цей проект державним коштом через «Просвіту» за дорученням тодішнього віце-прем’єра з гуманітарних питань В'ячеслава Кириленка.
            У 2010-му завдяки ентузіазму Кметика запрацював перший український дитячий канал. Тут, окрім вітчизняних, як от «Лис Микита», ще й зарубіжні мультфільми з якісним українським перекладом, як класичні,так і комедійні.

          За «5 каналом» міцно утвердився імідж «політичного».
             Але тут є ще і низка культурологічно-історичних передач. «Портрети» з Сергієм Дорофєєвим. Якісні документальні фільми про гетьмана Мазепу, українських меценатів Семеренка і Євгена Чикаленка. А ще на «п’ятий» перекочували дві передачі, які не прижилися на Першому Національному, де тепер заправляють арфуші-бенкендорфи.
             На «5 каналі» цікавий проект  «Машина часу». Програма акцентується на дослідженні змагань за незалежність минулого століття.
              Постійними гостями є воїни УПА, відомий історик Володимир В’ятрович, герой України Левко Лук’яненко, професори інституту історії України Національної Академії Наук та ін. Передача виходить в ефір щосуботи о 22-00 з недільним повтором о 18-15. Наталка Фісич, котра готувала на Першому національному чудову передачу про народні ремесла «Майстер Клас», теж змушена повернутися на «5» канал.

За матеріалами сайту http://texty.org.ua/pg/article/editorial/read/34813/Shho_varto_dyvytysa_na_TB_Shpargalka_dla

Немає коментарів:

Дописати коментар