четвер, 5 січня 2012 р.

ТРАДИЦІЇ СВЯТВЕЧОРА

«Хай смачна кутя удасться, хай в сім'ї панує щастя, щоб весела коляда мир вам в хату принесла.
        Щоб співали рано півні, щоб велися в хаті гривні, щоб весело і багато провели Різдвяне Свято!»

Ось ми і наблизилися до одного з найвеличніших свят, що відзначають напередодні Різдва, - Святвечір. У різних регіонах України його святкують по-своєму, однак скрізь цього вечора готують першу кутю.
Її називають багатою, бо крім неї колись готували ще одинадцять пісних страв, серед яких обов’язково мали бути борщ, риба, гриби, пироги з квасолею і капустою, картопля та узвар.
Кутю й дотепер традиційно готують з пшеничного чи ячмінного зерна або рису. До звареного збіжжя додають мед, товчений мак, волоські горіхи або ж родзинки.
       У давнину після того, як кутю урочисто ставили на покуті, а на небосхилі з’являлася перша зірка, вся родина сідала до столу. Потім господар пропонував пом’янути покійників, після цього молилися за нині сущих членів родини, а вже тоді починали вечеряти. Звичайно, цього вечора дівчата ворожили на суджених, а старші люди — на довге життя.
Також цього дня намагалися не брати в борг, щоб не жебракувати цілий рік та прогнозували майбутній врожай. «На багату кутю ожеледь на деревах – вродять горіхи і садовина, сніг іде – на мокре літо і дорід зернових».
Страва дня:
Однією зі страв пісної вечері можуть бути гриби підсмажені з картоплею.
Свіжі гриби миють, сушать, обвалюють у мелених сухарях або муці, змішують з дрібно нарізаною цибулею і підсмажують на олії. Потім у сковорідку додають підсмажену і розведену водою муку. Туди ж нарізають очищену, зварену зі шкіркою картоплю. Страву солять, перчать, перемішують і проварюють. На стіл подають з зеленню.
На 500 гр. грибів, одна цибулина, 600 гр. картоплі; 3 ст. ложки олії, 1 ст. ложка сухарів, 2 ст. ложки пшеничної муки; сіль. Перець і зелень за смаком.

Немає коментарів:

Дописати коментар