пʼятницю, 20 січня 2012 р.

ЕКОЛОГІЧНІ ТРАДИЦІЇ УКРАЇНЦІВ

           Основнi принципи, категорiї народної моралi були невiддiльними вiд природи.
"Не бери зайвого, а рiвно стiльки, скiльки потрiбно". "Зрубавши дерево, посади iнше". "Не скривдь меншого за себе" - цi заповiдi народної екологiї передавалися дiтям через обряди, казки та перекази, пiснi, через систему заборон, порушення яких каралось.
         Не можна руйнувати пташиного гнiзда (на обличчi виступлять плями, птах спалить хату). Не можна бити твариною (на обличчi виросте шерсть).
         
           Якщо батькам доводилося бачити, що хтось iз дiтей кинув на корову камiнцем, на вечерю в миску йому клали камiнець. Якщо чухрати листя та гiлки з дерев, болiтиме голова i буде випадати волосся. Таким чином дiтям доносилась iстина: усе на свiтi взаємозв'язане, зашкодиш iншому - гiрше тобi. Тому не випадково в дитячих примовках до тварин уже вiдчувається розумiння цього зв'язку: "Бабко, бабко, сядь на тину, а я тебе упiймаю та побачу i пущу!"
        Земля позначалася святiстю й недоторканiстю, її не дозволялося ображати, сварити, проклинати чи то навiть бити лозиною, товкти ногою. Казали: "Не бий землi - не дасть хлiба". Вiдповiдно й хлiб шанувався як святиня: якщо пiд час обiду кусник хлiбчика випав з рук, його належало пiдняти й поцiлувати.
         Етична поведiнка та дiяльнiсть людини в природному середовищi (екологiчна етика) зумовлювалася тим, що розвиток етичних властивостей душi пов'язувався з естетичним сприйняттям довкiлля.
        Таким чином, природа в традицiях українського народу iсторично склалася як культурне середовище збереження i продовження не лише життя, але й духовностi, як народна етика благоговiння перед життям i його вищим етико-естетичним породженням - гуманнiстю.
          Отже, глибиннi етико-естетичнi засади українських культурних традицiй завжди втримували український народ на щаблi високої духовностi й надавали йому снаги в найважчих випробуваннях фiзичного, духовного i морального гатунку. Морально-етичнi норми пов'язувались з естетичними уподобаннями, бо мораль була невiддiльною вiд краси душевної й краси в побутi українського народу.
        Молодь, давайте хоч трішки виконувати народні традиції відносно поваги до землі, до праці, відносно честі та справеливості, правди й краси.

Немає коментарів:

Дописати коментар