понеділок, 12 березня 2012 р.

5 ОБОВ’ЯЗКОВИХ АТРИБУТІВ СПРАВЖНЬОГО ЛІДЕРА


"Лідерство – це процес соціального впливу, який дозволяє одній особі заручитися допомогою та підтримкою інших для досягнення певної цілі", - пише Саймон Оутс (Simon Oates), автор блога Leadership Expert. Всім лідерам, незалежно від того, компанією якого розміру та напрямку вони керують, притаманні конкретні риси характеру.
Наприклад, лідер завжди повинен бути впевнений у власних рішеннях незалежно від тиску, який на нього здійснюється; повинен бути сміливий та вміти знаходити підхід до інших людей.
Нижче наведено п’ять обов’язкових атрибутів, без яких лідер не може існувати.

1. У лідера завжди повинна бути візія. Справжній лідер завжди знає, чого він хоче досягнути. Якщо у лідера немає візії – тоді у нього немає і реального напрямку та цілі. А тільки ціль здатна об’єднати навколо себе послідовників лідера. Якщо вони не знають, куди рухаються – то дуже швидко втрачають віру у свою справу, а потім і у лідера.

2. У лідера повинен бути план. Самої по собі наявності візії – замало. У лідера повинен бути чіткий покроковий план досягнення встановлених цілей. Такий план виступає своєрідним дороговказом, який, наче компас, визначає напрямок руху у кожний конкретний момент часу. До того ж план (та успішне досягнення короткострокових цілей) вселяє впевненість у послідовників і мотивує їх на наполегливу працю.

3. Лідер завжди повинен випромінювати оптимізм та впевненість. Ефективний лідер ні на хвилину не сумнівається, що він та його команда зможе подолати будь-які труднощі, з якими доведеться зіткнутися. Його оптимізму повинно вистачати не лише на себе, але й на послідовників. Саме впевненість лідера не дає опустити руки його команді, коли компанія стикається з труднощами, та допомагає виходити з будь-яких складних ситуацій з високо піднятою головою.

4. Лідер повинен бути експертом з комунікацій. Якщо ви лідер чи маєте задатки лідера – тоді ефективні комунікації повинні стати вашим другим "я". Саме завдяки надприроднім здібностям до комунікації та відчуття інших людей, лідери вдихають впевненість та лояльність у своїх послідовників та здатні привести їх до звершень, які недоступні іншим людям.

5. Лідер повинен сам бути прикладом того, що він проповідує. Справжній лідер ніколи не попросить іншого зробити щось, чого він не готовий зробти сам. Тому говорять, що лідер керує власним прикладом. Не останнє значення має і той факт, яким чином лідерові вдалося досягнути свого високого статусу. Добре, якщо це був природній розвиток, який супроводжувався наполегливою працею та вмінням долати труднощі.

За матеріалами сайту http://blog.management.com.ua/item/1134


Немає коментарів:

Дописати коментар