середу, 30 листопада 2011 р.

121 ПОРАДА ЯК РОЗКРИТИ МОЖЛИВОСТІ МОЗКУ

Як покращити пам'ять, краще засвоювати інформацію і використовувати весь потенціал свого мозку. Можете починати виконувати їх прямо з сьогоднішнього дня.
                     
Поради:
              1. Вирішуйте загадки і головоломки.
2. Розвивайте амбідекстром (здатність однаково добре володіти правою і лівою рукою). Намагайтеся чистити зуби, розчісувати волосся, маніпулювати комп'ютерною мишею своєї неосновної рукою. Пишіть обома руками одночасно. Міняйте руки під час їжі при користуванні ножем і виделкою.
3. Працюйте з двозначністю, невизначеністю. Навчіться насолоджуватися такими речами, як парадокси.
4. Вивчайте інтелект-карти.
5. Блокуйте одне або кілька відчуттів. Їжте із зав'язаними очима, затикайте на час вуха тампонами, приймайте душ із закритими очима.

ВІД ТЕОРІЇ ДО ПРАКТИКИ MindManager

ВИВЧАЄМО АНГЛІЙСЬКУ РАЗОМ З MIND MAP


ВІД ОСОБИСТІСНОГО РОСТУ ДО ПРОФЕСІОНАЛА


ГОТУЄМОСЬ ДО РОДИННИХ СВЯТ


вівторок, 29 листопада 2011 р.

КОРИСНІ ПОРАДИ ЩОДО СИСТЕМАТИЗАЦІЇ ІНФОРМАЦІЙНИХ ПОТОКІВ


МОЖЛИВОСТІ MindManager


ВИКОРИСТОВУЙТЕ ВІЗУАЛЬНЕ МИСЛЕННЯ


СПІРАЛЬНА ДИНАМІКА - УПРАВЛІННЯ ЗА ІНТЕЛЕКТОМ


ТЕХНОЛОГІЇ МАЙНД-МЕНЕДЖМЕНТУ


суботу, 26 листопада 2011 р.

ПЛАНУВАННЯ БЮДЖЕТУ РАЗОМ З MIND MAP


1. Плануйте свій сімейний бюджет.
Робіть закупки не щодня. Продукти купувати краще раз в тиждень, а інші речі – щомісяця. Звісно, крім того, що швидко псується. А також великі пакунки коштують дешевше, ніж ті самі продукти, розфасовані у маленькі пакетики.
Варто свідомо визначати що, де і коли ви купуєте. Для цього збирайте чеки впродовж місяця з усіх магазинів, де ви буваєте. Це дозволить вам зрозуміти, які продукти вам найнеобхідніші, а від яких варто відмовитися. Складіть споживчий кошик для вашої сім’ї і відповідно до нього плануйте закупи.

четвер, 24 листопада 2011 р.

МОДЕЛЬ ПРОФЕСІЙНОГО РОЗВИТКУ


ТОНІ БЬЮЗЕН ПРО ВАЖЛИВІСТЬ КОЖНОЇ ГІЛКИ В КАРТІ РОЗУМУ


МОЗГОВИЙ ШТУРМ З ВИКОРИСТАННЯМ ІНТЕЛЕКТ-КАРТ




За матеріалами сайту http://www.mind-map.ru/?s=27

КАРТА РОЗУМУ: МАЙСТЕРНІСТЬ КОМУНІКАЦІЇ


вівторок, 22 листопада 2011 р.

РОЗКРИЙТЕ СВІЙ ТВОРЧИЙ ПОТЕНЦІАЛ


Навіть не знаючи мови, з ілюстрацій можна зрозуміти, про що розповідає автор.
Короткий зміст:
Автор розповідає про передумови реформ сучасної системи освіти, прийнятої в усіх країнах світу. Усталена система освіти ефективна для індустрії, тому що це поставлений на потік і роками перевірений конвеєр, що штампує працівників, "стандартизованих" і зручних системі. Необхідно змінити підхід до освіти, відійти від ідеї штампування. Ключем до зміни є дивергентне мислення, яке дозволять розкрити творчий потенціал кожної людини.

ПОРАДИ ТОНІ БЬЮЗЕНА ЩОДО ТЕХНІКИ СТВОРЕННЯ МЕНТАЛЬНИХ КАРТ


Поступово ви розвинете свій особистий стиль майндмеппінга, але на першому етапі, необхідно дотримуватися наступних правил.
1.            Важливо розміщувати слова на гілках, а не в ромбах і паралелепіпедах тощо. Важливо і те, що гілки повинні бути живими, гнучкими, загалом, органічними. Малювання ментальної карти в стилі традиційної схеми повністю заперечує ідеї майндмеппінгу. Це сильно ускладнює рух погляду по гілках і вносить багато зайвих однакових, а отже монотонних, об'єктів.
2.            Писати на кожній лінії тільки одне ключове слово. Кожне слово містить тисячі можливих асоціацій, тому склеювання слів зменшує свободу мислення. Роздільне написання слів може привести до нових ідей.

АЛГОРИТМ ВИРІШЕННЯ ПРОБЛЕМ


четвер, 17 листопада 2011 р.

ІНСТРУМЕНТИ ДЛЯ ПОБУДОВИ КАРТ ЗНАНЬ


  1. FreeMind - вільна програма для створення карт знань.
  2. Bubbl.us - один із сервісів Веб 2.0 для створення карт знань.
  3. Графвіз - розширення Вікі.
  4. Graphsy

середу, 16 листопада 2011 р.

ТЕХНОЛОГІЇ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНИХ ОБЧИСЛЕНЬ ТА УКРАЇНСЬКИЙ РИНОК

На українському ринку технології інтелектуальних обчислень роблять лише перші кроки. Це можна пояснити їх високою вартістю, але, як показує історія розвитку інших галузей комп'ютерного ринку України, сам по собі цей фактор навряд чи є визначальним. Скоріше тут виявляється дія деяких специфічних для України негативних факторів, що різко зменшують ефективність застосування аналітичних технологій.
Комп'ютерні системи підтримки прийняття рішень, у принципі, можуть ґрунтуватися на двох підходах. Перший, більш традиційний, полягає в тому, що в системі фіксується досвід експерта, який використовується для вироблення, оптимального в даній ситуації, рішення. Системи інтелектуальних обчислень в основному реалізують другий підхід. 

вівторок, 15 листопада 2011 р.

НЕДОЛІКИ ТЕХНОЛОГІЇ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОГО АНАЛІЗУ ДАНИХ


Data Mining - це набір засобів, а не чарівна паличка. Він не знаходиться в базі даних і не посилає електронну пошту, коли бачить цікаву модель. Він не виключає необхідності знання бізнесу і розуміння самих даних чи аналітичних методів. Цей набір засобів допомагає аналітикам у знаходженні моделей і відношень у даних, але він не говорить про цінність цих моделей для організації. Кожна модель повинна перевірятися в реальному середовищі.

МОЖЛИВОСТІ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОГО АНАЛІЗУ


Більшість організацій накопичують під час своєї діяльності величезні обсяги даних, але єдине, що вони хочуть від них одержати - це корисна інформація. 
Як можна довідатися з даних про те, що потрібно найбільш вигідним для організації клієнтам, як розмістити ресурси найбільш ефективним чином або як мінімізувати втрати? Для вирішення цих проблем призначені новітні технології інтелектуального аналізу. Вони використовують складний статистичний аналіз і моделювання для знаходження моделей і відношень, прихованих у базі даних - таких моделей, що не можуть бути знайдені звичайними методами.

неділю, 13 листопада 2011 р.

ВИЗНАЧЕННЯ DATA MINING

Data Mining переводиться як "видобуток" чи "розкопка даних". Нерідко поруч з Data Mining зустрічаються слова "інтелектуальний аналіз даних". Справа в тому, що людський розум сам по собі не пристосований для сприйняття великих масивів різнорідної інформації. 
Людина до того ж не здатна уловлювати більш двох-трьох взаємозв'язків навіть у невеликих вибірках. Але і традиційна математична статистика, яка довгий час претендувала на роль основного інструмента аналізу даних, також нерідко пасує при рішенні задач з реального складного життя. 

ТЕХНОЛОГІЇ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОГО АНАЛІЗУ ДАНИХ

Комп'ютерні технології з організацією інтелектуальних обчислень переживають свій розквіт. Це пов'язано, головним чином, з потоком нових ідей, що виходять з галузі комп'ютерних наук, яка утворилась на перетині штучного інтелекту, статистики та теорії баз даних. 
Зараз відбувається стрімкий зріст числа програмних продуктів, що використовують нові технології, а також типів задач, де їх застосування надає значного економічного ефекту. 

ПЕРЕКОНАЙТЕСЬ У МОЖЛИВОСТЯХ КАРТ РОЗУМУ


ХТО КИМ УПРАВЛЯЄ: МИ ЧАСОМ ЧИ ВІН НАМИ?


УПРАВЛІННЯ ВЛАСНИМ БЮДЖЕТОМ


суботу, 12 листопада 2011 р.

ЩО ТАКЕ СЕНЕРГЕТИКА?


Загальна назва для низки наукових напрямів, які вивчають зародження, формування і розвиток впорядкованих у часі і/чи в просторі процесів і/чи структур, існування принципів, що керують виникненням самоорганізації. Термін запроваджений німецьким природознавцем Г. Хакеном.
Стосовно до соціокультурної сфери теорія і практика забезпечення оптимальної взаємодії людей при вирішенні різних життєвих проблем.

пʼятницю, 11 листопада 2011 р.

ОСНОВНІ ПЕРЕВАГИ МЕТОДУ ІНТЕЛЕКТ-КАРТ


ІНТЕЛЕКТ-КАРТИ («Розумові карти», «Карти розуму», «Картки пам'яті» або Карти Розуму) - являють собою зовнішню «фотографію» складних взаємин наших думок в конкретний момент часу. Вони дають вашому мозку можливість краще «побачити себе зі сторони» і значно вдосконалюють всі розумові навики: вони підвищать вашу компетентність, вносять у ваше життя більше радості, упорядкованості і задоволення.

четвер, 10 листопада 2011 р.

ТЕХНОЛОГІЇ ШТУЧНОГО ІНТЕЛЕКТУ


При вирішенні будь-якої задачі управління здійснюється обробка інформації на рівні спеціаліста з можливим залученням засобів комп’ютерної обробки. Інформаційне забезпечення повинне забезпечити ефективність обміну інформацією між керівництвом і об’єктом управління. 
В склад інформаційного забезпечення, звичайно, включають дані, які характеризують різнобічну діяльність підприємств, нормативні та законодавчі акти, що впливають на процеси господарювання, засоби їх формалізованого опису, програмні засоби ведення і підтримки баз даних. Швидкі зміни в політичній та економічній сферах країни ще більше підкреслили роль своєчасного інформаційного забезпечення для управління виробництвом. 

середу, 9 листопада 2011 р.

БАГАТО ОДНАКОВИХ ІДЕЙ В РІЗНИХ ЧАСТИНАХ СВІТУ


Ідея використання схем і малюнків для кращого викладу знань не нова - її застосовують при навчанні споконвіку. Але тільки порівняно недавно цю ідею стали вивчати і розвивати як особливий спосіб мислення.
Базові правила для «Концепція відображення» (способу представлення і зв'язування думок) розробив у 60-ті роки професор Джозеф Новак з Корнуельського університету.

вівторок, 8 листопада 2011 р.

ЕФЕКТИВНЕ КЕРІВНИЦТВО ЗА ДОПОМОГОЮ ІНТЕЛЕКТ-КАРТ

Інтелект-карти, у порівнянні з конспектуванням, дозволяють економити від 50 до 95% часу на етапі запису інформації, понад 90% - на етапі її сприйняття і значно підвищують ефективність творчих та бізнес-процесів.
За допомогою карт розуму західні (а останнім часом - і російські), топ-менеджери складають стратегічні і тактичні бізнес-плани, управляють інноваціями та організаційною структурою своїх компаній, бізнес-аналітики - оцінюють ринкову ситуацію, ризики і можливості, конкретні кроки з підвищення конкурентоспроможності фірми,

понеділок, 7 листопада 2011 р.

УКРАЇНСЬКІ КОРЕНІ КАРТ РОЗУМУ

У 1970-і роки донецький педагог-новатор Віктор Шаталов, долаючи запеклий опір кращої в світі системи освіти, створив фантастично ефективну методику. Щоб довести її спроможність, він брав у навчання найважчі, некеровані класи. Уже через кілька місяців затяті двієчники і хулігани перетворювалися на відмінників та активістів, освоювали шкільну програму з триразовим випередженням графіка, а після випускного класу - без особливих зусиль вступали до престижних вузів.
Ядро системи Шаталова - метод опорних сигналів або етапів. Пояснюючи навчальний матеріал, Шаталов фіксував на класній дошці основний зміст уроку за допомогою ключових слів, дат, географічних назв тощо, укладених в рамки, з'єднаних стрілками, акцентованих підкресленнями тощо.

неділю, 6 листопада 2011 р.

ГЕНІАЛЬНА ІДЕЯ ТОНІ БЬЮЗЕНА

Tony Buzan - психолог, автор методики «карти розуму» (карти розуму - ментальні карти, інтелект-карти), що сприяє запам'ятовуванню, творчому мисленню та організації розумової діяльності.
Автор і співавтор понад 100 книг: «Супермислення», «Підручник швидкого читання», «Максимально використовуйте свій розум», «Розумні батьки - геніальний дитина» тощо. Радник керівників держав і лідерів корпорацій.
Віддає перевагу  розповіді про себе у вигляді ментальної карти (див. карту розуму нижче).

суботу, 5 листопада 2011 р.

ПАМ’ЯТЬ БЕЗ КОРДОНІВ

Про безмежних можливостях людської пам'яті свідчать численні свідчення та факти, які відомі нам як з дуже віддаленою, так і близької до нас історії.
Вважається, що пам'ять особливо сильно була розвинена у древніх народів. У далекі часи, до винаходу друкарства, коли книги були рукописними і коштували дуже дорого, людям доводилося пред'являти до пам'яті набагато більше вимог, ніж тепер. Багато вчених і освічені люди розвивали свою пам'ять настільки, що в наш час це здалося б чудом.
          

ФЕНОМЕН ЧИ НАСЛІДОК ВИКОНАННЯ ВПРАВ?

  • Пам'ять чотирирічної дитини така ж, як у дорослої людини. Різниця лише в тому, що вона поки не розвинена.
  • Згідно з останніми дослідженнями, найкращі параметри пам'яті у 19-річних людей.
  • Феномен «дежавю» - коли ми пам'ятаємо щось із «не нашою» минулого життя або потрапляємо в ситуацію, коли виникає думка: «це вже було», - пов'язаний з так званою генетичною пам'яттю. Вчені провели експеримент на щурах. Піддослідних тварин лякали яскравим світлом. Потомство цих щурів не піддавалося подібних експериментів, однак зберегло страх до яскравого світла.
  • У людей-жайворонків продуктивність пам'яті максимальна з 8 до 12 ранку, а у сов - з 8 до 12 вечора.

ВПРАВИ ДЛЯ ТРЕНУВАННЯ ПАМ'ЯТІ


1. Через 5-10 хвилин після пробудження якомога швидше порахуйте у зворотному порядку від 100 до 1.
2. Повторіть алфавіт, вигадуючи на кожну літеру слово. Якщо ви забули якусь літеру або не можете вигадати слово, не зупиняйтеся. Тут важливий темп.
3. Назвіть двадцять чоловічих імен і стільки ж жіночих.

ТЕХНОЛОГІЇ ШТУЧНОГО ІНТЕЛЕКТУ


        Штучний інтелект – це штучно створена людиною система, здатна обробляти інформацію, яка до неї надходить, пов'язувати її із знаннями, якими вона вже володіє, і відповідно формувати своє власне уявлення про об’єкти пізнання.
Сучасні дослідження з штучного інтелекту розвиваються, головним чином, у таких напрямах:

пʼятницю, 4 листопада 2011 р.

ЩО ТАКЕ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНІ ТЕХНОЛОГІЇ?

Вважається, що термін інтелект ввів римський оратор Цицерон, позначивши їм здатність людини керуватися розумом, відчуттям і волею.
У минулому сторіччі цей термін почав використовувати англійський філософ Р. Спенсер, який розумів під ним здатність «пристосовувати внутрішнє відношення до зовнішніх». З того часу людський інтелект випробував багатьох дефініцій. Згідно однієї з них, це - «здатність абстрактно мислити і вирішувати проблеми».

четвер, 3 листопада 2011 р.

ОСНОВНІ ЗАКОНИ ЗАПАМ’ЯТОВУВАННЯ


Середня людина використовує не більше десяти відсотків вроджених можливостей своєї пам'яті. Інші дев'яносто відсотків пропадають, тому що ми не вміємо користуватися природними законами запам'ятовування. 
закони враження, повторення і асоціації
1. Щоб отримати враження, необхідно використовувати для цього не тільки зір, але і слух, і нюх. Зорове враження саме міцне. Адже нерви, що ведуть від ока до мозку, у двадцять разів товщі, ніж нерви, що ведуть від вуха до мозку.
Марк Твен не міг запам'ятати послідовності свого виступу, коли користувався записами, але коли він кинув запису і для запам'ятовування став користуватися малюнками, всі його труднощі зникли.