понеділок, 14 січня 2013 р.

ЩО ТАКЕ ГОЛОГРАФІЧНА ПАМ'ЯТЬ?

       
Голографічна пам'ять - це впорядкована, системне сприйняття всього минулого досвіду і уявлення про майбутнє, що полегшує свідомий доступ людини до будь-якої інформації, наявної в його розумі.
Основні положення методу голографічної пам'яті можна сформулювати наступним чином.

вівторок, 8 січня 2013 р.

МАЛАНКА ТА ВАСИЛЬ – ХТО ВОНИ? ГОТУЄМОСЬ ДО СТАРОГО НОВОГО РОКУ



У ніч з 13 на 14 січня за юліанським календарем зустрічають Новий рік у багатьох країнах Східної Європи (за старим православним і греко-католицьким стилем). З цим святом пов'язано чимало легенд, звичаїв та обрядів. Цей вечір у народі названо Щедрим. Й досі, поширене на Щедрий вечір карнавальне дійство пов'язане з Маланкою. Але це ім'я не міф.
За християнською традицією преподобна Маланія-римлянка, народилася у християнській родині. Її багаті і знатні батьки бачили у доньці спадкоємицю і продовжувачку роду. 
            У чотирнадцять років Маланію проти її волі віддали за знатного юнака Апініана. На палкі прохання жити з нею в непорочності Апініан відповідав: „Коли матимемо двох дітей, спадкоємців нашого майна, тоді разом відречемося від світу». Але двох народжених дітей забрав до себе Господь.

ЗВІДКИ ПРИЙШЛИ КОЛЯДА, ЩЕДРІВКА, ВЕРТЕП



В Україні слово «коляда» має три значення, а саме : Коляда - це різдвяні свята («будете здорові з Колядою!») Коляда – це пісня, що її співають під час різдвяних свят (пустіть  його до хати, він нам буде коляду співати);
Коляда – це винагорода за величальну пісню («он і нам іде, коляду несе; коробка вівса, зверху ковбаса» ).
Колядування, щедрування належить до найдавніших народних дійств у слов’янській культурі та й у традиціях інших народів. Вони виникли задовго до Різдва Христового (ІІІ-ІІ тис., до н.е.) В основі цих обрядів-поклоніння сонячним божествам. Н-д, Коляду – життєдайного сонячного Духа, що у найдовшу зимову ніч, у пору зимового сонцестояння (21-22грудня) народжує нове сонце, - наші предки називали Різдвом Сонця. Люди вирішили, що в цю ніч збирається всяка земна нечисть, аби перешкодити визріванню Світової сили