четвер, 6 червня 2013 р.

МАНІПУЛЯЦІЯ СВІДОМІСТЮ - ЯК ЗБРОЯ ПСИХОЛОГІЧНОГО ЗНИЩЕННЯ




Маніпулювання свідомістю наносить величезний збиток духовному стану суспільства, призводить до розвитку в окремих осіб не тільки психологічної неадекватності, але й психічних розладів і тим самим знижує рівень психічного здоров'я нації.
С. Г. Кара-Мурза у своїй книзі "Маніпуляція свідомістю" дає таке визначення:
"Маніпулювання - спосіб панування шляхом духовного впливу на людей через програмування їх поведінки. Цей вплив направлений на психічні структури людини, здійснюється приховано й ставить своєю задачею зміну думок, переконань та мети людей у потрібному напрямі".
      Можна говорити про два основні типи управління суспільством - східний і західний. Головна відмінність західного типу полягає в тому, що він спирається на контроль не над засобами виробництва, а над засобами інформації та використовує їх як нервову систему.
Маніпулювання свідомістю стає одним з визначальних факторів сучасного соціального життя. Для цього використовується інформація, яка, разом з іншими її властивостями, стає знаряддям влади над людьми, одним з методів управління суспільством.
Пряма мова:
МЫ гибнем без диалога! Распад человеческих связей в обществе.
Заставлять себя строго себя вести, говорить друг с другом: с друзьями, с недругами, со знакомыми — везде. То есть мы гибнем без диалога, люди перестали разговаривать. Они в себе все это варят очень неэффективно и друг другу начинают не доверять, потому что они перестали друг с другом откровенничать. Вот это, то есть интенсивная мысль и интенсивный диалог со своими соплеменниками, с согражданами, — вот что нам требуется.


С.Г. Кара-Мурза, доктор хімічних наук, професор, громадський діяч




Немає коментарів:

Дописати коментар