суботу, 5 листопада 2011 р.

ВПРАВИ ДЛЯ ТРЕНУВАННЯ ПАМ'ЯТІ


1. Через 5-10 хвилин після пробудження якомога швидше порахуйте у зворотному порядку від 100 до 1.
2. Повторіть алфавіт, вигадуючи на кожну літеру слово. Якщо ви забули якусь літеру або не можете вигадати слово, не зупиняйтеся. Тут важливий темп.
3. Назвіть двадцять чоловічих імен і стільки ж жіночих.

           4. Виберіть будь-яку літеру алфавіту і назвіть двадцять слів, що починаються з неї.
5. Закрийте очі і порахуйте до двадцяти.
6. Можна вивчати вірші. Головне - робити це поступово і регулярно, постійно збільшуючи обсяг тексту. До того ж вірші повинні подобатися саме вам - якщо процес заучування буде проходити через силу, то гарного результату навряд чи вдасться досягти.
 7. Згадуйте прожитий день. Увечері, лежачи перед сном у ліжку, необхідно подумки прокрутити усі події минулого дня, як кіноплівку, причому в зворотному порядку - з вечора до ранку. При цьому потрібно постаратися пригадати якомога більше деталей. Головне правило цієї вправи - не можна концентруватися на негативі. Згадувати події потрібно відсторонено, як би спостерігаючи за ними з боку.
8. Складайте асоціації. Наприклад, всі ми в дитинстві запам'ятовували веселку за допомогою фрази «Кожен мисливець бажає знати де сидять фазани», де перші літери кожного слова асоціюються з квітами самої веселки (червоний, оранжевий, жовтий, зелений, блакитний, синій, фіолетовий). Точно так само можна спробувати запам'ятовувати події, надаючи їм асоціації.
Наприклад, під час читання уявіть собі, що йдете по вулиці. Кожне слово - це якась її частина. Таким чином, розмістивши по маршруту, яким ви зазвичай ходите за хлібом, дані, ви потім їх з легкістю згадаєте. Щоразу для нової інформації потрібно придумувати нові маршрути.
Головне - щоб тренування пам'яті приносили радість, а також, щоб ви усвідомлювали їх необхідність. Тоді наступного разу вам не доведеться болісно довго згадувати ім'я того актора, який грав у фільмі, який ви тільки вчора подивилися.

3 коментарі:

  1. Примітивні поради психолога першого курсу. 1 - займає багато часу.2 - низька єфективність. 3 - Мозок дитини та дорослої людини сприймають світ по-різному (тут поради універсальні).4 - алегорії та асоціації наведені тут займають багато енергії мозку, маючи при цьому ККД 1-2 %.В результаті безсонні ночі і мігрені вам гарантовано!

    ВідповістиВидалити
  2. У психологічному журналі "Експеримент" є корисне інтерв'ю на цю тему http://experyment.com.ua/shhob-rozvivati-svoyu-pam-yat-potribno-doviryati-sobi/

    ВідповістиВидалити