неділю, 30 грудня 2012 р.

СТРАВИ ДО НОВОРІЧНОГО СТОЛУ



Новорічне свято - особливе, воно пов'язане з багатовіковими народними традиціями і звичаями.
Зустрічають його по-різному: хто в ресторані або в театрі, хто в лижному поході - в колибі чи біля гірської красуні-смерічки, а здебільшого - у великому чи малому товаристві вдома. Але всіх у цей новорічний вечір об'єднує одне прагнення: якнайкраще попрощатися з старим роком і якнайурочистіше зустріти новий.
Подумаємо, як прикрасити святковий стіл. Можна зробити так. Простеліть білосніжну скатертину. В центрі на дзеркальному склі розкладіть великі червоні яблука, в які увіткніть по свічечці. Поміж ними розкидайте смерекові гілочки, притрушені ялинковим "дощиком". Вигляд такого столу одразу настроює на святковий лад. Якщо чекаєте гостей, то зверху паперової серветки, яка має лежати на закусочній тарілці, добре покласти карточку з ім'ям та прізвищем гостя чи просто з ім'ям.
          Не забудьте поставити кілька резервних приборів. Стільці близько до столу не присувайте, вони повинні стояти на такій відстані, щоб можна було вільно зайти за стіл і сісти.
Приємною несподіванкою для гостей стануть приготовлені господарями або організаторами вечора невеличкі оригінальні подарунки. Складіть їх під ялинкою у мішок. У розпалі розваг господар запрошує гостей витягнути собі подарунок "від Діда Мороза". Подарунки мають бути недорогі, але з видумкою. Тільки будьте обережні, щоб нікому не зіпсувати доброго настрою!
Починайте новорічну вечерю об одинадцятій годині вечора, щоб проголосити перший тост за прожитий старий рік, за все добре, чим він нас обдарував. А рівно опівночі піднесіть кришталеві чарки з іскристим шампанським за Новий щасливий рік.
Насамперед цокніться з старенькими батьками, якщо вони є за столом, побажайте їм міцного здоров'я і довголіття. Потім поздоровте з Новим роком чоловіка чи дружину, а тоді і всіх присутніх. Кожна родина має свої традиції зустрічі Нового року. Іноді гостина кінчається десь по першій, а іноді триває до ранку. Залежно від цього складається і меню. Можна обмежитися закусочним і солодким столом. Здебільшого ж господиня радо частує домашніх і гостей різ-номанітними гарячими стравами. А якщо після вечері, розваг і танців ви любите погуляти засніженими вулицями, помилуватися нарядною міською ялинкою, то, повернувшись в гостинний дім, з задоволенням зігрієтеся чашечкою гарячого українського борщу. Жоден вечір, певне, не обходиться без традиційного новорічного пуншу. Щоб вдалим вийшов молодіжний новорічний вечір, запросіть відповідну до квартирних умов кількість осіб, завчасно продумайте меню, розподіліть між усіма учасниками обов'язки, включивши сюди й прибирання приміщення та миття посуду.
За домовленістю, кожний приносить певну страву з дому або готують всі разом. Не забувайте, що багато смачних страв можна купити у магазинах кулінарії.
Замість традиційного спільного столу молодь може влаштувати стіл-буфет, вибравши для нього таке місце, щоб до столу можна було вільно підійти з трьох боків. Стіл застеліть білою скатертиною, розмістіть на ньому тарілки, виделки, ножі, чайні ложечки, паперові серветки, великі і малі чарки, склянки, соломки для холодних напоїв. Скляний посуд і холодні напої можна поставити також на малому столику ліворуч буфету.

Прикрасьте стіл гілочками ялинки у керамічних вазочках, гілочки обплетіть срібним "дощиком", де-не-де розкиньте розвинені спіралі серпантину.
Холодні страви повинні чекати гостей на столі. Кожен підходить до нього і вибирає закуску собі до вподоби. Гарячі страви подасте згодом, а коли прийде черга на торт, господиня нарізає його на підставці і обходить гостей, які відпочивають після танцю. Хтось інший розносить на підносі тарілочки для торта і чорну каву в чашечках. Повертайте до гостя підставку з тортом так, щоб йому зручно було взяти лопатку і покласти собі кусок торта на тарілку. Якщо гостина затягнулася далеко за північ, а молодь любить веселитися довго, особливо у новорічну ніч, надзвичайно смачною видасться чашка традиційного гарячого борщу з солоними пальчиками. Для кожного з нас дорогі спогади дитинства про радісне новорічне свято. З яким нетерпінням чекають малята новорічну ялинку, подарунки від Діда Мороза і веселі забави. Тож зробимо своїм дітям ще один подарунок - влаштуємо 1 січня або в інший день зимових канікул новорічну гостину для їхніх друзів.
Прикрашаючи ялинку для дітей, повісьте на лісову красуню різні іграшки-фігурки: малюки люблять розглядати яскравих пташок, білочок, золотих рибок. Не забудьте і про "смачні" прикраси - червонобокі яблука, мандарини, цукерки, горіхи у срібних папірцях. Під ялинкою складіть подарунки - гарно загорнені, перев'язані кольоровими стрічками іграшки. Подарунки треба вибирати враховуючи уподобання маленьких гостей, і на кожному надписати ім'я того, кому він призначається.
Святковий стіл накрийте білою скатертиною. Якщо ялинка стоїть в іншій кімнаті, поставте на столі кілька смерекових галузок у глиняному горщику. Біля кожної тарілки праворуч покладіть виделку, ліворуч - серветку, а перед тарілкою - чайну ложечку і... діда Мороза. Зробити його зовсім легко: на великому горісі намалюйте очі, ніс, рот, приклейте бороду з вати, а на голову одягніть шапочку з кольорового паперу або фольги. Горіх з допомогою сірника з'єднайте з великим червоним яблуком. Збоку у яблуко встроміть смерекову гілочку - і дід Мороз готовий.
Для дітей рекомендуємо такі страви, щоб їх можна було їсти без ножа, а почасти і руками. Дуже важливо залучити до приготування гостини і малят - хай допоможуть накрити стіл, подати страви, забрати зайвий посуд. Ось і прийшов у ваш дім Новий рік. З новим щастям!

Немає коментарів:

Дописати коментар