середу, 18 червня 2014 р.

ЖИТТЄВІ СХОДИ ДО КОБЗАРЯ (БІОГРАФІЧНО-ПЕДАГОГІЧНЕ ЕСЕ)



Сходинка третя – Переяслав-Хмельницький музей Т.Г. Шевченка

Нещодавно побувавши в музеї Т.Г.Шевченка в Переяслав-Хмельницькому відкрила для себе багато нового про приватне життя поета та його творчість.
Вразили картини, які малював художник Шевченко, стає зрозумілим, що його художні твори є не менш видатними за його поетичні. Побачила багато його приватних листів та рукописів власноруч написаних. Гарний дрібнуватий почерк та розбірливі слова, які написані майже без виправлень.
Вже в музеї дізналась, що саме в будинку лікаря Козачковського, де розташований музей, і перебував останні роки життя Тарас Григорович, повернувшись із заслання, він писав свій «Заповіт».
Саме тут його думки і душевні переживання набули тої пророчої сили, яка закарбувалась у його останніх віршах.

Поховайте та вставайте,
Кайдани порвіте
І вражою злою кров’ю
Волю окропіте.

Через ту збережену спадщину, яку нам залишив Великий Тарас, ми і маємо свою національну ідею – ідею збереження людських цінностей, народу, який любить свободу і розумну думку. Недарма Шевченків заповіт:

Борітеся — поборете!
Вам бог помагає!
За вас правда, за вас слава
І воля святая!

слушно перекликається з біблійною заповіддю «хто стукає тому й відкривають».

Останнім часом, поезії Шевченка стають не тільки художніми творами справжнього українського патріота, але й пророчими для майбутніх поколінь українців.
Ми все шукаємо і намагаємось винайти різні стратегії побудови нашої держави, а вони вже давно вистраждані та прописані великим українським поетом Тарасом Григоровичем Шевченком.
Розмірковуючи над останніми подіями, які стались в нашій державі, хочу побажати всім батькам та педагогам, які займаються вихованням прийдешнього покоління розповідати та вивчати життя і творчість великого поета не формально, а через призму національної ідеї, яка живе саме у творах великого Шевченка.

11.06.2014 року

Немає коментарів:

Дописати коментар