вівторок, 22 листопада 2011 р.

ПОРАДИ ТОНІ БЬЮЗЕНА ЩОДО ТЕХНІКИ СТВОРЕННЯ МЕНТАЛЬНИХ КАРТ


Поступово ви розвинете свій особистий стиль майндмеппінга, але на першому етапі, необхідно дотримуватися наступних правил.
1.            Важливо розміщувати слова на гілках, а не в ромбах і паралелепіпедах тощо. Важливо і те, що гілки повинні бути живими, гнучкими, загалом, органічними. Малювання ментальної карти в стилі традиційної схеми повністю заперечує ідеї майндмеппінгу. Це сильно ускладнює рух погляду по гілках і вносить багато зайвих однакових, а отже монотонних, об'єктів.
2.            Писати на кожній лінії тільки одне ключове слово. Кожне слово містить тисячі можливих асоціацій, тому склеювання слів зменшує свободу мислення. Роздільне написання слів може привести до нових ідей.
3.            Довжина лінії повинна дорівнювати довжині слова. Це простіше і економніше.
4.            Пишіть друкованими літерами, якомога ясно і чітко.
5.            Варіювати розмір літер і товщину ліній залежно від ступеня важливості ключового слова.
6.            Обов'язково використовуйте різні кольори для основних гілок. Це допомагає цілісному і структурованому сприйняттю.
7.            Часто використовувати малюнки і символи (для центральної теми малюнок обов'язковий). Іноді ментальна карта взагалі може цілком складатися з малюнків.
8.            Прагнути такої організації простору, щоб не залишалося порожнього місця а гілки не розміщувалися дуже щільно. Для невеликої ментальної карти використовуйте аркуш паперу формату А4, для великої теми – А3.
9.            Гілки, що розрослися, можна укладати в контури, щоб вони не змішувалися з сусідніми гілками.
10.         Розташовувати лист горизонтально. Таку карту зручніше читати.

Звертайте увагу на форму ментальної карти, що вийшла, — вона багато що виражає. Цілісна, міцна, жива форма показує, що ви добре розібралися в темі. Буває і так, що всі гілки карти вийшли красиві, а одна - якась корява і плутана. Це вірна ознака того, що цій частині слід приділити додаткову увагу – вона може бути ключем до теми або слабким місцем в її розумінні.
Отже, резюмуємо: починайте з основної теми та задайте найбільш важливі загальні ідеї, що відносяться до цієї теми неї, і розташовуєте їх як гілки навколо неї, а потім розвиваєте ці теми у підгілки (гілки 2, 3 і так далі порядків), на яких поміщаєте ваші ідеї або ключові слова.

Немає коментарів:

Дописати коментар