суботу, 26 листопада 2011 р.

ПЛАНУВАННЯ БЮДЖЕТУ РАЗОМ З MIND MAP


1. Плануйте свій сімейний бюджет.
Робіть закупки не щодня. Продукти купувати краще раз в тиждень, а інші речі – щомісяця. Звісно, крім того, що швидко псується. А також великі пакунки коштують дешевше, ніж ті самі продукти, розфасовані у маленькі пакетики.
Варто свідомо визначати що, де і коли ви купуєте. Для цього збирайте чеки впродовж місяця з усіх магазинів, де ви буваєте. Це дозволить вам зрозуміти, які продукти вам найнеобхідніші, а від яких варто відмовитися. Складіть споживчий кошик для вашої сім’ї і відповідно до нього плануйте закупи.

          2. Відправляйте в магазин ситих чоловіків.
Більшість чоловіків не схильні купувати всілякі незаплановані дрібниці, як часто роблять жінки.
А ще перед походом в магазин варто поїсти. Голодним покупцям хочеться набрати побільше продуктів, які вони б і не подумати покласти у візок ситими.
3. Не дозволяйте себе перехитрити.
«Буває, що супермаркет обманює покупців. Наприклад, на поличці під товаром вказана одна ціна, а коли купуєш на касі - вже інша. – розповідає киянин Роман. - В супермаркеті біля мого дому часто взагалі на продуктах ціна не вказана. Купуєш «всліпу». Я якось скаржився продавцям, вони відповідають, що в них вночі переоцінка товарів, не встигають ціну писати. Дитячий садок. Казка про «безцінні сосиски». Тому краще ціну перевірити.
4. Беріть товари з нижніх і верхніх полиць.
Логістика продажів у супермаркетах організована так, що товари, які знаходиться на рівні очей, – найдорожчі. А дешевші – на нижніх та на верхніх поличках. Не лінуйтеся заглядати туди.
А ще є таке поняття – ротація товару. Для того, аби покупці брали не найсвіжіші продукти, а в порядку черговості, кілька разів впродовж дня працівники супермаркетів переставляють свіжі товари вглиб полиць, а трохи давніші виставляють попереду.
«Так з молоком, йогуртами, сиром, м’ясом. Часто перед тобою лежать продукти, в яких сьогодні останній день вжитку. Тому я намагаюсь пошукати на поличці свіжіші екземпляри», - каже журналістка Олександра Ярошенко.
5. Пакети і сумки – беріть свої.
Для чого кожного разу купувати новий пакет для товарів? Його можна мати з собою. А того, аби не псувати екологію довкілля – купіть торбинку з натуральних матеріалів. Їх сьогодні можна замовити по інтернету. Один з таких сайтів - eco-bags.com.ua, там є і маленькі для повсякденних покупок, і більші - для серйозних закупів.
Остання порада не надто дозволить зекономити, проте ви зробите свій крок на шляху до порятунку планети.

Немає коментарів:

Дописати коментар