суботу, 12 листопада 2011 р.

ЩО ТАКЕ СЕНЕРГЕТИКА?


Загальна назва для низки наукових напрямів, які вивчають зародження, формування і розвиток впорядкованих у часі і/чи в просторі процесів і/чи структур, існування принципів, що керують виникненням самоорганізації. Термін запроваджений німецьким природознавцем Г. Хакеном.
Стосовно до соціокультурної сфери теорія і практика забезпечення оптимальної взаємодії людей при вирішенні різних життєвих проблем.

           Стрижнем постмодерністської парадигми є синергетична теорія розвитку. Вона ставить на один рівень важливості стійкі (що самовідтворюються) та хаотичні стани системи. Хаос при цьому розглядається не як деструктивна, а як творча сила, здатна забезпечити створювальне (креативне) руйнування та послабити, нейтралізувати нераціональні форми розвитку системи. Формування може відбуватися у вигляді композиції процесів реформування, модернізації, модифікації виробничих, економічних та управлінських структур та відповідного коректування завдань.
У синергетиці найважливіші змінні, що описують русло, отримали назву параметрів порядку.
Основний синергетичний принцип об’єднання частин в ціле можна сформулювати таким чином: синтез простих структур, що еволюціонують в одну складну структуру, відбувається у спосіб визначення загального темпу їхньої еволюції.

Немає коментарів:

Дописати коментар