середу, 9 листопада 2011 р.

БАГАТО ОДНАКОВИХ ІДЕЙ В РІЗНИХ ЧАСТИНАХ СВІТУ


Ідея використання схем і малюнків для кращого викладу знань не нова - її застосовують при навчанні споконвіку. Але тільки порівняно недавно цю ідею стали вивчати і розвивати як особливий спосіб мислення.
Базові правила для «Концепція відображення» (способу представлення і зв'язування думок) розробив у 60-ті роки професор Джозеф Новак з Корнуельського університету.
                Цю ідею він почерпнув з теорії Девіда Аусубела, який показав важливість попереднього досвіду для формування нових концепцій.
Копірайт на «Концепція відображення», як методику створення нових ідей, взяв заповзятливий британець Тоні Бьюзен, який назвав свій метод «Розум карти» і використовував його для створення ряду комп'ютерних програм. Вперше теорія інтелект - карт, тобто «Розум карти» була вперше представлена світу навесні 1974 року після публікації книги Тоні Бьюзена «Працюй головою».
У Росії в цей же час Г.П.Мельников і П.Г.Кузнєцов працювали над схожою ідеєю, що отримала своє вираження в теоретичних роботах по системології. Методи системного мислення стали широко використовуватися Г.П.Щедріковскім і його послідовниками в організаційно - діяльнісних іграх.

Немає коментарів:

Дописати коментар