неділю, 15 січня 2012 р.

ВОДА ОЧИЩАЄ ВІД ГРІХІВ, ЗАЗДРОСТІ І ПОГАНИХ ДУМОК


Святки вінчає свято Хрещення Господнього - час покаяння, очищення й повернення до нормального життя. У церквах священики одягаються в білі шати, освячують воду, парафіяни купаються в ополонках, а дівчата ворожать на судженого. І всі ми з нетерпінням чекаємо "водохресних морозів".
Водохреща - язичництво і християнство
І в язичницькій, і в християнській традиції Водохреща - день очищення і вигнання нечистої сили. А вона встигла напаскудити нам добряче. Та й за минулі тижні свят гріхів ми накопичили чимало.
          Ось чому так бажано на Водохреща скупатися в ополонці, або хоча б у ванні. Кажуть, що вся вода, включаючи водопровідну, має особливі очисні властивості.
У народі Водохреща називають іще водосвяттям. Освячена вода має ще більш цілющі властивостями. Така вода зцілить усі хвороби й очистить душу.
Як відзначають Водохреща православні
У давні часи до водосвяття починали готуватися звечора. Тоді в річці або озері робили ополонку у вигляді хреста або кола. Біля ополонки влаштовували вівтар, ставили хрест із білим голубом - символом Святого Духа.
У деяких місцях ополонку закривали кришкою. Православні купіль із водою ставили посередині храму. У день Водохреща до ополонки вирушав хресний хід у супроводі всіх парафіян. Священики проводили молебень, під час якого в ополонку тричі опускали хрест, запрошуючи на воду благословення Боже.
Потім усі присутні обливали одне одного водою, а найсміливіші занурювалися у воду. Вважалося, що вода при цьому має особливі властивості.
Як використовувати водохресну воду
Водохресну воду можна пити весь день. Освячену, й навіть водопровідну воду, пропонують вживати щоранку натщесерце.
Після будь-якого дня можна окропити дорогоцінною водицею свою домівку, а за бажання навіть офіс чи машину.
Якщо водохресної води вам здалося мало - можете розбавити її звичайною водою. Обіцяють, що вона буде така ж повна благодаті і ніколи не зіпсується. Ось чому немає необхідності тягти з храму або з ополонки каністру водохресної води.
Ставитися до води на Водохреща потрібно шанобливо. Краще не зберігати її в пластиковій пляшці й де прийдеться. А пити її потрібно з молитвою і щирою вірою. Тоді вона точно допоможе.
Деякі мало віруючі стверджують, що свої цілющі властивості вода на Водохреща отримує через срібний хрест, який священик занурює воду.
Але навряд чи іонів срібла, які цю воду очищають, вистачить на весь Дніпро і водопровід. Та й священики можуть занурювати у воду дерев'яний або золотий хрест.

Немає коментарів:

Дописати коментар