За тиждень після коляди, напередодні Нового Року (за
старим стилем) — Щедрий Вечір. Це — залишок стародавнього, імовірно,
дохристиянського звичаю. За християнським календарем — це день преподобної
Меланії. В народній традиції обидва свята об'єднались, і тепер маємо Щедрий
Вечір або свято Меланки.
Внаслідок розбіжності, яка існує між
Григоріанським (світським) та Юліанським (церковним православним) календарем,
українці святкують Новий рік двічі в році: офіційне святкування Нового року
припадає на 1 січня, а 14 січня, яке залишилося в народній традиції важливою
складовою прадавнього календарного обрядового циклу українців, сьогодні носить
назву Старого Нового року.
У надвечір'я Нового року (тепер - 13 січня) у церквах відбуваються урочисті Богослужіння на закінчення Старого року, щоб наприкінці року подякувати Богові за вже отримані ласки і попросити нових на наступний рік. Як і на Свят-вечір, цього дня готують святкову вечерю, яку в народі величають Щедрою, тому що страви цього вечора не є пісними: тут на столі і кутя, і ковбаси, і холодець, і шинка...
Наддніпрянська Україна і Гуцульщина святкують Щедрий
Вечір як значне свято різдвяного циклу з добре розвиненою обрядовістю. Галицьке
Поділля не святкує, бо Щедрий Вечір у галичан — напередодні Водохреща, тоді як
на Наддніпрянщині це — «Голодна кутя», Богоявленне надвечір'я.
«Ввечорі, як зоря засяє, мати, було, запалять свічку
перед образами, обкурять ладаном хату і поставлять череп'яну миску з пирогами
на стіл. Тато сядуть на покутті і голову прихилять — ховаються за пирогами. А
ми, діти, вдаємо, що не бачимо їх:
— Мамо, а де наші тато?
— А хіба ж ви мене не бачите, діти?
— Не бачимо, тату!
— Дай, Боже, щоб і на той рік ви так мене не бачили!
Оце так, було, батько скажуть, перехрестяться і
запрошують всю сім'ю до столу, до «щедрої куті» — «щоб у достатках і спокої
других свят дочекати!»
Щедрий вечір, пане господарю,
Стережи, Боже, твого товару,
Твого товару, всякого статку,
Молім Бога за отця, за матку.
Добрий вечір!»
Отак згадує про Щедрий Вечір добродій Свирид Галушка з
Київщини.
Щодо страв Щедрого Вечора, то вони не скрізь однакові:
понад Дніпром печуть пироги з м'ясом і смажать гречані млинці на свинячому
смальці, на півдні України фігурують бублики, а в гуцулів — вареники чи, як
вони кажуть, «пироги».
О. ВОРОПАЙ «Звичаї нашого народу».
Немає коментарів:
Дописати коментар