«Хай смачна кутя удасться, хай в сім'ї
панує щастя, щоб весела коляда мир вам в
хату принесла.
Щоб співали рано півні, щоб велися в хаті гривні, щоб весело і багато провели Різдвяне Свято!»
Щоб співали рано півні, щоб велися в хаті гривні, щоб весело і багато провели Різдвяне Свято!»
Ось ми і наблизилися до одного з
найвеличніших свят, що відзначають напередодні Різдва, - Святвечір. У різних
регіонах України його святкують по-своєму, однак скрізь цього вечора готують першу кутю.
Її називають багатою, бо крім неї
колись готували ще
одинадцять пісних страв, серед яких обов’язково мали бути
борщ, риба, гриби, пироги з квасолею і капустою, картопля та узвар.
Кутю й дотепер традиційно готують з пшеничного чи ячмінного зерна або
рису. До звареного збіжжя додають мед, товчений мак, волоські горіхи
або ж родзинки.
У давнину після того, як кутю урочисто
ставили на покуті, а на небосхилі з’являлася перша зірка, вся родина
сідала до столу. Потім господар пропонував пом’янути покійників, після цього
молилися за нині сущих членів родини, а вже тоді починали вечеряти.
Звичайно, цього вечора дівчата ворожили на суджених, а старші люди — на
довге життя.
Також цього дня намагалися не брати в
борг, щоб не жебракувати цілий рік та прогнозували майбутній врожай. «На багату
кутю ожеледь на деревах – вродять горіхи і садовина, сніг іде – на мокре літо і
дорід зернових».
Страва дня:
Однією зі страв пісної вечері можуть
бути гриби підсмажені з картоплею.
Свіжі гриби миють, сушать, обвалюють у
мелених сухарях або муці, змішують з дрібно нарізаною цибулею і підсмажують на
олії. Потім у сковорідку додають підсмажену і розведену водою муку. Туди ж
нарізають очищену, зварену зі шкіркою картоплю. Страву солять, перчать,
перемішують і проварюють. На стіл подають з зеленню.
На 500 гр. грибів, одна цибулина,
600 гр. картоплі; 3 ст. ложки олії, 1 ст. ложка сухарів, 2 ст. ложки
пшеничної муки; сіль. Перець і зелень за смаком.
Немає коментарів:
Дописати коментар