суботу, 15 жовтня 2011 р.

ЕМЕРСОН ГОВОРИВ: «ЗАПИСУЙТЕ НА МІСЦІ: ЗАМІТКА КОШТУЄ ВОЗА СПОГАДІВ»


Цю універсальну, по суті, пораду варто використовувати і при зборі інформації, позначаючи цікаві ідеї, факти, цифри, імена, афоризми і інші знахідки, а також ті міркування, які прийшли вам в голову у міру прочитання матеріалів; не забувайте точно відзначити джерело, до якого ви зверталися, і вказати, де можуть бути використані вибрані матеріали.
По-перше, замітки, як відомо, полегшують запам'ятовування, а думки, що прийшли в голову під час таких записів, можуть успішно використати в промові разом з тими, які були покладені в її основу.
            По-друге, коли б ви ні звернулися до записів, проглядаючи їх, ви не дивуватиметесь щодо того, звідки взято ті або інші факти, і з легкістю знайдете початкові матеріали, якщо захочете їх перечитати.
Багато знавців ораторського мистецтва відносяться до процесу складання записів дуже серйозно і для систематизації даних рекомендують робити замітки на спеціальних картках, дотримуючись при цьому стандартних правил розміщення і оформлення інформації. Інші вважають, що можна обмежитися записами в блокнотах. Тим часом, історія знає випадки, коли важливі думки приходили в голову так несподівано, що замітки робилися навіть на шпалерах. Отже, де і як вести записи - багато в чому питання ваших власних переваг.

Немає коментарів:

Дописати коментар