четвер, 13 жовтня 2011 р.

ПРАВИЛА ДОТРИМАННЯ РИТУАЛУ УРОЧИСТОЇ ПРОМОВИ


Загалом, урочиста промова не основна зброя в арсеналі політика. Та все ж без неї не обійтися там, де політичні відгуки та імператив недоречні: на церемоніях відкриття, святкових заходах і так далі.
Крім того очевидного факту, що в урочистих випадках промова повинна підкреслювати важливість і значущість того, що відбувається, а також виключати політичні заклики, які-небудь інші суворі правила побудови урочистих промов  не зафіксовані. 
              В деяких випадках можна також порадити позбавитися зайвого пафосу, не забуваючи, що урочисті промови - це свого роду ритуал. Привнесення ж деякої частки інформативності ніколи не пошкодить, а навпроти, може викликати у публіки, що нудьгує, інтерес і навіть симпатію до особи виступаючого.
Наприклад, досвідчений оратор може провести аналогію між заходом і якою-небудь історичною подією. Або розповісти передісторію свята (тонко підкреслюючи кульмінаційні моменти). Або акцентувати увагу на впливі події на кожну окрему людину з плавним переходом на загальнолюдське значення події.
Таким чином, вибір форми виступу - один з головних кроків на етапі стратегічного планування і первинного (інтуїтивного) визначення теми.

Немає коментарів:

Дописати коментар