понеділок, 17 жовтня 2011 р.

ВІЛЬГЕЛЬМ БУШ - «ДУМКИ І ФАНТАЗІЇ НЕ ЗАЛЕЖАТЬ ВІД НАШОГО БАЖАННЯ, А ПРИХОДЯТЬ, КОЛИ ЇМ НАДУМАЄТЬСЯ»


Перш за все, виділіть час. Зрозуміло, цей простий принцип не завжди прикладається до дійсності: нерідко працювати доводиться в екстреному темпі, не говорячи вже про імпровізації. Але все таки, плануючи свою роботу наперед, в більшості випадків ви зможете забезпечити якийсь час для роздумів. За словами Вільгельма Буша, «думки і фантазії не залежать від нашого бажання, а приходять, коли їм надумається ». Час появи найплідніших думок у всіх різний.
               Наприклад, консультант по публічних виступах Патрік Комбс стверджує, що кращі думки осяють його в ніч перед самим виступом, коли він вже готовий до сну. Проста спостережливість дозволить вам виявити вдалий для роздумів час.
Втім, значення має не тільки час, але і умови роботи.  Наприклад, не до багатьох надихання приходить за робочим столом. Часто розумову активність добре стимулює активність моторна. Пригадайте, як часто ви спостерігали, що у пошуках вірного рішення людина починає ходити по кабінету. Схоже, що ця особливість стара як світ: вже стародавні греки вважали кругові прогулянки одним їх способів активізації думки.
Проте створення сприятливих умов - задача багато в чому індивідуальна. Також не можна дати готових рецептів і про те, як варто обдумувати матеріал: кажучи про розумову діяльність, ми маємо справу з дуже тонкими і, знову ж таки, різними у всіх процесами. Але все таки деякі моменти виділити можна.
Як правило, при обдумуванні мови автоматично «відокремлюється зайве», внаслідок чого автор фокусується на найістотнішій інформації. Паралельно генеруються нові ідеї, обмірковується спосіб організації матеріалу, встановлюються логічні зв'язки, послідовність частин і можливі переходи між ними, упорядковуються і уточнюються окремі думки, спливають яскраві формулювання, ще раз аналізується головна ідея і способи її виразу. І, врешті-решт, з'являється потреба зафіксувати всі свої думки.

Немає коментарів:

Дописати коментар