понеділок, 10 жовтня 2011 р.

ЯК НАЛАГОДИТИ ВІДНОСИНИ ЗІ СЛУХАЧАМИ

Звичайно, зав'язати справжню дружбу за п'ять хвилин неможливо, але започаткувати хороші відносини з вашою аудиторією можливо і потрібно.
Дуже часто погані оратори фокусуються в своїй промові на фактах, записах, слайдах, доказах і контраргументах. Їм дуже важливо сказати те, що вони раніше написали, підготували й відрепетирували. У них просто не вистачає уваги на тих, заради кого це все робиться, - на слухачів.
Ось поради, які нададуть вам впевненості в собі перед виступом:
           Прийдіть набагато раніше вашого виступу.
Зустріньтесь з якомога більшою кількістю людей. Потисніть їм руки.
Задайте питання і уважно вислухайте відповіді.
Запам'ятайте імена людей, з якими ви розмовляєте. Якщо такої можливості немає, або слухачів занадто багато, постарайтеся познайомитися й поговорити, в крайньому разі, з кількома. Це дозволить вам відчувати себе більш комфортно і впевнено, коли ви почнете виступати.
У своїй промові в якості прикладу ви зможете процитувати частину діалогу, який у вас відбувся до початку виступу з одним з присутніх. Звернутися до фактів, які ви тільки що дізналися. Це дасть вашій аудиторії почуття причетності до вашої промови. Ви покаже, що слухачі для вас важливі.
У виступі ви також зможете звертатися до людей по іменах. Це наблизить аудиторію до вас, допоможе налагодити теплі стосунки.
І, звичайно ж, у ваших слухачів більш імовірно виникне відчуття, що у своєму виступі ви дієте за обставинами, а не видаєте "на гора" заздалегідь підготовлену промову.


Немає коментарів:

Дописати коментар