четвер, 20 жовтня 2011 р.

ФОРМУВАННЯ МУСКУЛЬНОЇ МОБІЛІЗОВАНОСТІ


Одним із необхідних методів, що використовується в "комуні­кативній атаці", виступає укрупнення мовлення. Згідно з працею П.М.Єршова цей метод збільшує значущість змісту, що виража­ється словами. Це укрупнення мовлення можна проводити таким чи­ном:
  • потрібну фразу (ту, яка укрупнюється), треба "розгорнути", тобто промовляти повільно (в "розрядку"), подовжуючи голосні зву­ки і зберігаючи логічну стрункість фрази;
  • різні слова, що входять до певної фрази, укрупнюються не однаковою мірою, укрупнюється завжди і обовязково головне (удар­не) слово:
  • укрупнення односкладового чи багатоскладового слова потре­бує того, щоб його вимовляти по складах.
Обов'язковим елементом, що потребує яскравого вираження в "комунікативній атаці", виступає мускульна мобілізованість. Сут­ність та зміст мускульної мобілізованості доцільно описати, вра­ховуючи точку зору з цього питання П.М.Єршова, яку він висловив у книзі "Режиссура как практическая психология" .
Необхідно також звернутись до наукових праць П.В.Галахової , В.А.Кан-Калика та Н.Д.Нікандрова. Виходячи із змісту цих досліджень, слід у мускульній мобілізованості виділяти такі елементи:
  • загальна підтягнутість мускулатури тіла, зокрема, підтягну­тість мускулатури спини;
  • помірна рухомість тіла, що забезпечує строго відпрацьовану осанку;
  • повна узгодженість у рухах кінцівок і корпусу;
  • поставлена мімічна виразність, відсутність знервованої та імпульсивної рухливості м"язів обличчя;
  • яскрава зовнішня виразність, високі динамічні якості, вели­ка кількість орієнтовних реакцій при загальній спрямованості по­гляду на аудиторію, що характеризують увагу педагога.
Нагадаємо, що на формування мускульної мобілізованості не­гативно впливають такі показники: скутість, обмеженість рухів; відсутність значуще виразних жестів; наявність відволікаючих, беззмістовних жестів; наявність одноманітної міміки; невиразність погляду; метушливість.

Немає коментарів:

Дописати коментар