понеділок, 17 жовтня 2011 р.

ПОСТАВТЕСЬ СЕРЙОЗНО ДО ПЕРЕВІРКИ ДАНИХ



Немало неприємних емоцій можна пережити, якщо в зібраний вами фактичний матеріал вкрадеться яка-небудь неточність. Чим явнішим виявиться промах, тим більше галасу він наробить.
При цьому помилка може ховатися в найнесподіванішому для вас місці. Вражаючий приклад непорозуміння, узятий з подій Другої Світової війни, приводить в своєму «Підручнику риторики» професор Бременського університету Хайц Леммерман. Він пише: «... англійський міністр Антоні Іден під час виступу по радіо сердито відбивався від фотографів, що обступили його, із словами: «Don't shoot, please!», що означало: «Не фотографуйте саме тепер, коли я повинен зосередитися». На наступний ранок німецьке радіо, потішаючись, повідомило, що на Ідена, англійського військового міністра, був зроблений замах».
                   Щоб уникнути подібних і будь-яких інших непорозумінь, необхідно наперед вжити всім заходам обережності, особливо уважно віднестися до вибору джерел інформації, ретельно проглядаючи всі дані, які надходять і по можливості перевіряючи, чи немає розбіжностей з іншими джерелами.
Якщо, збираючи дані, ви зверталися до експертної інформації, має сенс завізувати кінцевий варіант таких матеріалів: не виключено, що в процесі їх трактування могли бути допущені помилки. Не допускайте вільного цитування. Так ви не просто збережете довіру при використанні одержаної інформації, але і зможете уникнути будь-яких неточностей. Втім, як ні сумно, і експерти не застраховані від помилок.
Тому проявите максимум уважності. І не варто займатися перевіркою самому: скористайтеся досвідом газет і інших періодичних видань, в яких публікації зазнають правки декількох редакторів і коректорів, перш ніж будуть опубліковані.

Немає коментарів:

Дописати коментар