суботу, 24 березня 2012 р.

ЯК УСУНУТИ ДЕСТРУКТИВНОГО ЛІДЕРА?


Великий збиток управління персоналом та діяльності організації в цілому здатні нанести деструктивні лідери, наприклад лідери груп противників нововведень, розкрадачів власності, хабарників тощо. Для усунення такого деструктивного лідерства можливі різні способи дій.                 
1. Перший і найпростіший з них - руйнування системи «лідер - послідовники» за допомогою адміністративних заходів. З цією метою можуть використовуватися різні засоби: звільнення деструктивного лідера або переведення його на інше місце роботи, зміна його соціальної ролі за рахунок перерозподілу функцій або через включення в групу осіб-суперників, ізоляція лідера, розформування групи послідовників і перш за все переклад на інші ділянки роботи людей, особливо близьких до деструктивного лідеру. 
         Ослабленню впливу негативного лідера може сприяти скорочення комунікацій між ним і групою, зокрема за рахунок переведення лідера в інше приміщення, завантаження його роботою, що утрудняє неформальне спілкування, і т.д. Адміністративне усунення негативного лідерства - крайній спосіб. Часто воно неможливе без порушення законодавства. Крім того, подібного роду заходи, особливо коли вони здійснюються без належної роз'яснювальної роботи та сприймаються як несправедливі, викликають явний або прихований протест з боку членів групи, підривають довіру до керівництва, викликають деструктивні конфлікти.

2. Все це робить набагато кращим другий спосіб усунення деструктивного лідерства - зміна його характеру, спрямованості і використання здібностей і авторитету лідера з користю для організації. Це може бути досягнуто за допомогою індивідуальних бесід, «наближення» лідера до керівництва, прояви до нього особливої ​​уваги, призначення його на керівну посаду і т.п. Такий спосіб боротьби з деструктивним лідерством зазвичай не викликає хворобливої ​​реакції у співробітників, їх протесту. Однак він не завжди можливий, а ефективний лише тоді, коли неформальний лідер готовий змінити свої орієнтації і підпорядкувати свою активність цілям організації.

3. Третій спосіб ліквідації деструктивного лідерства - перехоплення його основоположних функцій формальним керівником, реалізація ним тих потреб групи, які здійснює або намагається здійснювати лідер. Наприклад, якщо неформальна група виникла через побоювання працівників у втраті стабільності своїх робочих місць, в результаті дефіциту людського спілкування в колективі, якщо роль неформального лідера грунтується на передачі різного роду інформації, в тому числі чуток і пліток, що підривають авторитет керівника, то такого роду лідерство може бути усунуто, зокрема, за рахунок підвищення уваги до неформального спілкування з людьми, своєчасному і повному інформуванню співробітників, розсіювання їх необгрунтованих побоювань, скажімо, про прийдешнє різке скорочення штату організації.

4. Четвертий спосіб усунення негативного для організації лідерства - підрив репутації лідера, його компрометація в його власних очах і особливо в очах його послідовників, всього колективу. Це може бути досягнуто, зокрема, за рахунок ввічливого, але постійного показу на зборах низької професійної компетентності лідера, сумнівності його моральних якостей, безперспективності або небезпеки тих дій, до яких він спонукає, і т.п.

За матеріалами сайту http://hrm.ru/vyjavlenie-razvitie-i-zashhita-liderstva

Немає коментарів:

Дописати коментар