пʼятницю, 9 березня 2012 р.

ТИПИ ПОЛІТИЧНИХ ЛІДЕРІВ


Спираючись на визначення влади як участі у прийнятті та реалізації  політичних лідерів тут головними критеріями є потяг до влади, джерела керівництва, функції у політичній системі, політична активність та ставлення до власної компетенції. Суть феномена політичного лідера є його прагнення до влади, до панування.
Загальновизнано, що кожна нація має приблизно до 7-8 відсотків популяції, яка над усе ставить свою участь у владних процесах. За цим критерієм виділяють два типи лідерів авторитарні та не авторитарні, демократичні.
         Подальшим критерієм є джерела керівництва. За ними виділяють тих, які керуються у політиці внутрішніми чинниками і ті, що керуються зовнішніми чинниками.
Третій тип лідерів визначається функціями, що їх лідери виконують у політичній системі – адміністратори, агітатори, теоретики.
Четвертим критерієм класифікації типів лідерів є політична активність. Під таким кутом зору вирізняють право носіїв та пробивних лідерів.
Останній критерій є ставлення до власної компетенції. Тут можна виділити новаторів, координаторів, консерваторів, бюрократів, владарів та адміністраторів.

Немає коментарів:

Дописати коментар