пʼятницю, 16 березня 2012 р.

ІНТЕГРОВАНА МОДЕЛЬ РОЗВИТКУ ЛІДЕРСЬКИХ ЗДІБНОСТЕЙ


        У західній практиці найпопулярнішим є інтегрований підхід до реалізації програм розвитку лідерських здібностей у керівних працівників. Перевагою цього підходу є обов'язкове пов'язування вимог до компетенцій/ здібностей лідера зі стратегічними цілями бізнесу.
     Інтегровану модель розвитку лідерських здібностей можна представити у вигляді 7-крокового процесу

       
          Програма реалізується спеціалістами в галузі управління персоналом із залученням топ-менеджерів для встановлення стратегічних цілей.
      Першим кроком у розробці програми є формулювання і фіксація топ-менеджментом стратегічних намірів організації — цілей, які є ключовими з погляду успішності організації на ринку, її виживання або зростання. Йдеться про місію, стратегію організації та про зовнішні і внутрішні фактори, що впливають на прийняття таких рішень, як перехід в інший сегмент ринку, перерозподіл капіталовкладень і людських ресурсів тощо.
      Досвід свідчить, що більшість програм розвитку професійних і лідерських здібностей, що здійснюються українськими організаціями, не пов'язана з їх стратегічними намірами. Існує помилкова думка, що якщо менеджери навчаються якомусь навику, то вони використовуватимуть його з метою розвитку бізнесу.
      Пов’язання тренінгових програм із стратегічними цілями організації дозволять не тільки надати менеджерам необхідні для їх реалізації вміння, але й відразу визначити галузі, в яких ці вміння будуть застосовані.
        Таким чином, визначення якостей лідерів організації, що повинні бути розвинені в ході реалізації програми, варто робити тільки тоді, коли буде виявлено і зафіксовано місію організації і її стратегічні установки. 

 За матеріалами сайту

Немає коментарів:

Дописати коментар