понеділок, 19 березня 2012 р.

ОСНОВІ НАПРЯМКИ РОЗВИТКУ ЛІДЕРСЬКИХ ЗДІБНОСТЕЙ


Самоосвіта і самооцінка. Визначальним тут є вислів Сократа про те, що «пізнання самого себе» є основою правильних і мудрих рішень. Тому програма має сприяти розвитку у менеджера потреби в постійній самооцінці своїх дій, сприяти самоповазі. Такі заходи ,як презентації, групові обговорення, розгляд кейсів, сприяють розумінню учасниками своєї цінності, своїх можливостей розвиватися.
Розширення світогляду. Програма повинна сприяти розширенню знань і вмінь менеджера, тобто містити нову для нього інформацію. «Планка» має бути встановлена достатньо високо.
      Зміна способу мислення. Необхідність зміни способу мислення виходить з того, що будь-який людині притаманно мислити стереотипами — при вирішенні повсякденних питань завжди легше «звертатися» до вже придбаного досвіду, ніж активізувати процес мислення. Таким чином, досвід, що підходить для конкретного випадку, рефлекторно використовується нами день у день, формуючи в нас стереотипне мислення. 
Але стереотипний спосіб мислення може «відмовити» у критичних випадках, які не мають аналогів у нашій попередній практиці. Для деяких видів бізнесу стереотипність мислення менеджера може мати фатальні наслідки. Наприклад, у сучасних торгівельних корпораціях необхідність повсякденного прийняття стратегічно важливих рішень вимагає від менеджерів миттєвої реакції на сукупність взаємозалежних складних факторів.
Накопичення досвіду у вирішенні завдань. Заперечуючи якоюсь мірою попередній складовій програми, все ж можна твердити про необхідність накопичення професійного досвіду. Хоча б тому, що це допоможе скоротити відсоток невдач, пов'язаних з необхідністю «навчатися на власних помилках».
Взаємовідносини всередині організації. Вміння слухати і чути поради співробітників, підлеглих або безпосередніх керівників — більш важлива якість для лідера, ніж навіть його фахові знання.
Моделі лідерства. Розуміння менеджером моделі своєї поведінки як лідера, розуміння можливості її зміни — важливий напрямок реалізації програми розвитку лідерських якостей. Для цього, наприклад, менеджери протягом навчання мають звертати увагу, спостерігати за поведінкою інших учасників програми. Директор компанії, виконавчі директора, керівники відділів — всі, хто бере участь в програмі, так чи інакше, але демонструють свою модель поведінки, свою модель поведінки як лідера, тобто дають підґрунтя для міркувань і самокорекції.
Глобалізація. Зважаючи на глобалізацію світової економіки, лідери повинні не тільки орієнтуватися в ситуації на відповідних світових ринках, але й використовувати кращі методики управління, що розробляються та застосовуються провідними всесвітніми бізнес-інституціями.

За матеріалами сайту 

Немає коментарів:

Дописати коментар