четвер, 16 лютого 2012 р.

СТІВЕН КОВІ: ТЕРМІНОВІ СПРАВИ КЕРУЮТЬ НАШИМ ЖИТТЯМ

              Парадоксально, що найголовніші справи в житті не є терміновими. Такі як спілкування з сім'єю, робота і домашні справи, зарядка, правильне харчування, медичні огляди, технічний огляд машини, написання заповіту або планування пенсійної допомоги.
              Алек Макензі в книзі «The Time Trap» вперше вказав на різницю між головним і терміновим. Стівен Кові розвинув цю ідею в книзі «The 7 Habitsof Highly Successful People».
          
          Кові пише, що терміновість поневолила нас. Коли термінові справи керують нашим життям, в ній не залишається місця для головного. Він вважає, що типові засоби і прийоми тайм-менеджменту допомагають нам позбутися цього поневолення, вказуючи на ті справи, на які нам перш за все не варто витрачати багато часу.
          Коли Кові задав тисячам респондентів запитання, які справи могли б мати важливі позитивні результати у їхньому особистому житті та роботі, то отримав відповіді, які можна розділити на сім ключових областей:

1. Побудова кращих стосунків з іншими людьми.
2. Поліпшення своєї освіти.
3. Удосконалення планування та організації праці.
4. Особлива турбота про себе.
5. Використання нових можливостей.
6. Саморозвиток.
7. Влада.

Всі фахівці в області тайм-менеджменту радять робити списки.

     1. Як мінімум, вам буде потрібно список важливих справ на поточний тиждень (не більше 3 або 4 основних задач).
       2. У багатьох людей є також список необхідних справ на кожен день.
       3. Крім цього вам може знадобитися генеральний список всіх справ. У нього можна заносити все, що ви хочете зробити. Або ж можна вести окремий список справ, які ви хотіли б виконати.
    4. Повний список дуже корисний у разі, якщо вам доводиться займатися найрізноманітнішими справами, такими як подорожі, звіти, покупки.
           Ви можете користуватися будь-яким підходящим списком справ, але складання такого списку не повинно стати першоосновою вашого життя. Людський мозок здатний породити величезну кількість ідей, і всі нам здаються перлами, лише тому що вони є нашим породженням. Але це не так! Почніть мислити стратегічно. Приберіть зайве і залишіть тільки головне. Не включайте в список рутинні справи, які ви виконуєте автоматично.
          Примітка: Маленькі листочки з липким шаром годяться для нагадування або для приблизного планування ділових зустрічей. Однак не варто на них покладатися в плані побудови цілісної системи пріоритетів. Ці листочки легко змахнути або втратити, особливо якщо ви їх носите з собою.

За матеріалами сайту http://hrliga.com/index.php?module=news&op=view&id=8671



Немає коментарів:

Дописати коментар