середу, 8 лютого 2012 р.

УМІННЯ ТАКТОВНО ВІДМОВИТИ

               У яких випадках потрібно уміти сказати «ні» на роботі?
Невміння відмовляти може привести до того, що Ви постійно будете завантажені тією роботою, яка Вам не до душі. Більш того, на Вас перекладатимуть роботу, від якої відмовляються інші співробітники. 
           Якщо немає вагомих причин для згоди, в наступних обставинах Ви завжди повинні відмовляти:
- Якщо прохання не обгрунтоване.
- Якщо завдання не дуже важливе.
- Якщо Вам не вистачає знань або умінь.
- Якщо Ви знервовані або засмучені.
- Якщо роботу явно повинні виконувати не Ви.
То хіба прохання керівництва може бути необгрунтованим?

Так, може якщо вона:
- Виходить за рамки Ваших службових обов'язків.
- Є втручанням у Ваше особисте життя.
- Вимагає невиправданих витрат Вашого вільного часу.
- Передбачає від Вас якихось дій, що йдуть врозріз із законом, нормами моралі, Вашими принципами або релігійними переконаннями.

              Як тактовно відмовити, якщо я вважаю, що прохання безрозсудне?
Відповідати «ні» на необгрунтовані прохання не завжди легко. Проте, якщо прохання явно безрозсудне, немає необхідності вибачатися. Просто скажіть: «Ні, я не зможу зробити це». Вам може знадобитися деяке пояснення, але у жодному випадку не вибачення. Якщо людина наполягатиме, ввічливо, але твердо повторюйте свою відмову, не займаючи ні агресивну, ні оборонну позицію. Цей прийом пластинки», що «заїла, захистить Вас навіть від найнастирливіших марнотратників часу.
            Начальник просто «засипає» мене незначними дорученнями, які заважають мені виконувати важливішу роботу. Як вирішити цю проблему?
Буває, що керівники дають підпорядкованим завдання, які дійсно менш важливі, ніж ті, що Ви виконуєте зараз. Поза сумнівом також, що в цій ситуації Ви не можете безпосередньо відмовитися виконувати такі завдання.
           Одна із стратегій полягає в тому, щоб сказати щось таке: «В даний момент я вважаю першочерговим таке-то завдання з наступних причин (приведіть основні дві-три). Після цього я планував зробити (перерахуєте два-три наступних по порядку важливості і терміновості завдання). Які з них, на вашу думку, мені слід відкласти, щоб виконати нове доручення?» В цьому випадку керівник може дати Вам більше часу для виконання нового завдання, або узяти на себе відповідальність за затримку тої роботи, якою Ви зараз займаєтесь.

Немає коментарів:

Дописати коментар