понеділок, 6 лютого 2012 р.

«ПОБУДОВА ПІРАМІДИ» ПО СИСТЕМІ ФРАНКЛІНА

              Планування часу по системі Франкліна являє собою процес «будівництва піраміди». Що ж це означає?
                   1. Спочатку укладається масивна основа піраміди, що служить опорою для всіх інших поверхів. Людина визначає свої життєві цінності (грубо кажучи, те, чого вона хоче від життя). Для одного це - матеріальний статок і впевненість у завтрашньому дні. Для іншого - благополучна родина, любляча дружина й щасливі діти.
                    2. Наступний етап - побудова другого поверху піраміди, що опирається на перший. Виходячи зі складеного списку, людина повинна вирішити, чого вона хоче домогтися. Наприклад, якщо хтось вважає, що для нього найбільш важливі популярність, влада й високий соціальний статус, він може вирішити, що він хоче стати президентом США. Треба поставити перед собою глобальну мету. Важливо переконатися, що обрана мета дійсно відповідає всім життєвим цінностям зі складеного на попередньому етапі списку. 
         3. Третій поверх піраміди опирається на другий. Складається генеральний план - що, по великому рахунку, необхідно, щоб досягти поставленої на попередньому етапі мети.    
       Наприклад, для того, щоб стати президентом США, треба спершу стати губернатором штату або мером одного з великих міст США, треба мати партійну й/або фінансову підтримку, треба бути відомим публіці оратором, треба мати незаплямовану репутацію, треба бути солідною одруженою людиною, треба одержати вищу освіту в престижному навчальному закладі й т.п.
              
             4. Четвертий поверх піраміди - довгостроковий (на кілька років) проміжний план із вказівкою конкретних цілей і конкретних строків. Досить важливо вказати, досягненню якого саме пункту генерального плану сприяє досягнення даної конкретної мети. Ще більш важлива вказівка конкретного строку. Наприклад, якщо людина планує стати президентом і знає, що для цього потрібно мати вищу освіту, вона може включити у свій п`ятирічний план наступний пункт: До кінця 20хх року закінчити з відзнакою Гарвардський Університет за фахом соціологія й політологія - це, по-перше, дасть мені необхідну вищу освіту, і, по-друге, я зможу завести знайомства з важливими для мене людьми.
               5. П`ятий поверх - короткостроковий (на строк від декількох тижнів до декількох місяців) план. Дивлячись на довгостроковий план, людина запитує себе: Що я можу зробити в найближчі тижні або місяці, щоб досягти тієї або цієї мети? Пункти довгострокового плану розбиваються на більше конкретні завдання. Наприклад, якщо в довгостроковому плані є пункт: Закінчити Гарвардський Університет, то в короткостроковий план увійдуть такі пункти, як Подати документи в Гарвардський Університет, Пройти курси по підготовці до іспитів і т.п. Варто скласти план на строк від 2-3 тижнів до 2-3 місяців й, як і на попередньому етапі, вказати конкретні строки з точністю до декількох днів.
               6. Нарешті, шостий поверх піраміди - це план на день. Складається він, як неважко здогадатися, на основі короткострокового плану - малі завдання вирішуються цілком за один день, більші розбиваються на підзадачі. Наприклад, завдання Подати документи в Гарвардський Університет розбиваються на такі підзадачі, як: З`ясувати, які документи й кому треба подати, Оформити необхідні документи, Відіслати документи й Переконатися, що документи отримані, кожну з яких можна призначити на якийсь певний день.


Немає коментарів:

Дописати коментар