середу, 21 грудня 2011 р.

ЩО ТАКЕ ЕФЕКТИВНИЙ ТРЕНІНГ?


Навчання під час тренінгу проходить у вигляді виконання визначених вправ.
Ці вправи повинні відповідати таким умовам:
  •  мати ціль;
  • мати певне місце в тренінгу;
  • мати визначений час проведення.

Тому, крім загального плану вправ,  необхідно скласти свій план  дій під час проведення  кожної вправи.

 Увага! При цьому враховуйте пріоритети, тобто  всі важливі питання проробляйте в першу чергу, а другорядні завдання об'єднуйте і плануйте на  час, що залишився.

        Кожна вправа розбита на визначені послідовні логічні кроки. Як правило, вона починається з Тренерського вступу, який вводить групу в тему, накреслює орієнтири. Потім, використовуючи  різноманітні форми роботи з людьми, групу крок за кроком ведуть до досягнення цілі вправи.
Вправа закінчується Тренерським результатом, який дає можливість тренерській команді завершити  обговорення, коротко підсумувати напрацювання групи, розставити точні і правильні акценти щодо теми вправи. Тренерський результат є своєрідною відповіддю на ціль вправи.
 Тренерській команді варто мати дуже чітке бачення того, до чого група повинна прийти в результаті тренінгу, а також тих прийомів, за допомогою яких досягається ціль навчання. Цьому допомагають перш за все інтерактивні методики, вільний обмін думками і відчуттями після проведеної вправи. Але проведення колективного обговорення проблеми має свої “підводні камені”.
Важливо сфокусувати увагу групи на основній проблемі і не дозволяти думкам присутніх розтікатися, відвлікатися на сторонні теми. Для обмеження обговорення потрібно визначити напрямки, за якими буде проходити дискусія. Але навіть в таких рамках залишається величезна кількість всіляких розгалужень при обговоренні проблеми.
Тому варто вводити нові обмеження  залежно від тривалості запланованого часу на кожну вправу (особливо важливо звузити тему в умовах обмеженого часу) або  залежно від складу групи (фахової орієнтації групи, віку і т.п.). Все це допомагає тренерській команді краще донести  аргументи, уникнути суперечливих моментів. 

Увага! Не варто дотримуватися дуже жорсткого графіка роботи. Це може знизити рівень активності присутніх на тренінгу і стати причиною того, що група недостатньо перейметься проблемою, не  засвоїть нові знання. 
  
Під час тренінгу використовуються різноманітні  методи навчання:
1.    Брейнстормінг
2.    Робота в малих групах, що включає в себе роботу в міні-групах (по 3-4 особи) і роботу в парах
3.    Вправи із зворотним зв'язком
4.    Кероване обговорення
5.    Навчаючи - вчусь
6.    Рольові (ділові) ігри
7.    Ресурсні вправи і рухливі ігри
8.    Міні-лекції
9.    Коло


Немає коментарів:

Дописати коментар