вівторок, 27 грудня 2011 р.

ЛАТЕРАЛЬНЕ МИСЛЕННЯ – МЕТОД ШЕСТИ КАПЕЛЮХІВ


Наступний інструмент - метод Шести Капелюхів Мислення. (автор Едвард де Боно, 1986)
Капелюх - це частина туалету, що легко надягти і зняти. У деяких культурах капелюх асоціюється з роллю, що грається кимсь у конкретний момент. Часто вона асоціюється з мисленням.
Коли ми про що-небудь думаємо, ми звичайно намагаємося робити усе відразу. Ми можемо шукати небезпеки і труднощі - чому що-небудь не спрацьовує. Ми можемо намагатися знайти нові ідеї. Ми можемо намагатися роздобути більше інформації. Крім того, є наші почуття й емоції, що постійно намагаються втрутитися.
         Чи можемо ми розділити всі ці важкі типи мислення? У сумці гравця в гольф багато різних ключок. Одна ключка зручна в одних ситуаціях, інші вимагають іншої. Можна грати в гольф і однією ключкою. Але вас завжди переможе гравець, що використовує повний набір. Чому ми вважаємо, що існує один настрій мислення, адекватний у всіх ситуаціях? Чому ми намагаємося робити усі відразу?
Метод Шести Капелюхів надзвичайно простий, але це сильна простота. Коли обговорюється питання, кожний із присутніх застосовує до нього конкретний капелюх, і усі думають в одному напрямку.
У 1990 році компанія IBM використовувала метод шести капелюхів як частина базисного навчання 40.000 своїх менеджерів по усьому світі. Метод широко використовується компаніями Du Pont, Prudential, NTT, а також багатьма іншими великими корпораціями.
Шість метафоричних Капелюхів різних кольорів представляють кожний з основних типів мислення.

БІЛИЙ КАПЕЛЮХ: Білий наводить на думку про папір. Білий капелюх пов'язаний із інформацією. Надягши білий капелюх, ми задаємо питання такого роду: "Яка інформація у нас є?"; "Яка інформація нам потрібна?"; "Якої інформації нам не вистачає?"; "Як нам одержати відсутню інформацію?"; "Які питання ми повинні задавати?" Білий капелюх використовується для того, щоб спрямувати увагу на наявну чи відсутню інформацію.
ЧЕРВОНИЙ КАПЕЛЮХ: Червоний наводить на думку про вогонь і тепло. Червоний капелюх зв'язаний з почуттями, інтуїцією й емоціями. Ви можете не усвідомлювати, чому вам щось подобається, чи чому не подобається. Коли використовується червоний капелюх, у вас з'являється можливість описати свої почуття й інтуїцію, без будь-яких пояснень. Ваші почуття існують, і червоний капелюх дає можливість їх викласти.
ЧОРНИЙ КАПЕЛЮХ: Це, можливо, самий корисний капелюх. І він, безсумнівно, найчастіше викорисовується. Чорний колір нагадує про мантію судді. Чорний означає обережність. Чорний капелюх не дає нам зробити що-небудь небезпечне. Чорний капелюх указує на ризик і говорить, чому щось може не вийти. Однак чорним капелюхом не можна зловживати, тому що зловживання небезпечне саме по собі.
ЗЕЛЕНИЙ КАПЕЛЮХ: Зелений нагадує про рослини, ріст, енергію, життія Зелений капелюх - капелюх енергії. Під зеленим капелюхом ми вносимо пропозиції й обговорюємо нові ідеї й альтернативи. Під зеленим капелюхом ми говоримо про модифікації й варіації існуючих ідей. Зелений капелюх дозволяє думати про можливості. Коли використовується зелений капелюх, кожний прикладає творчі зусилля.
СИНІЙ КАПЕЛЮХ: Синій капелюх використовується для розгляду самого процесу мислення: "Що нам робити далі?"; "Чого ми досягли на сучасний момент?". Синій капелюх використовується на початку обговорень, щоб поставити завдання мислення і вирішити, чого ми хочемо досягти в його результаті. Синій капелюх можна використовувати, щоб упорядкувати послідовність застосовуваних капелюхів і підсумувати досягнуте.
ЖОВТИЙ КАПЕЛЮХ: Жовтий колір наводить на думку про сонце й оптимізм. Під жовтим капелюхом ми робимо пряме зусилля знайти достоїнства й переваги пропозиції: "Що в цьому гарного?" Навіть якщо ідея нам не подобається, жовтий капелюх просить нас знайти в ній гарні сторони. "Які переваги?"; "Кому це вигідно?"; "Відкіля з'являться переваги?"; "Які різні цінності?"

Існують деякі підстави вважати, що, коли ми думаємо з обережністю, біохімічний баланс мозку може відрізнятися від балансу в той час, коли ми намагаємося думати позитивно, чи час, коли ми намагаємося думати творчо. Якщо це виявиться вірним, щось начебто Шести Капелюхів абсолютно необхідно, оскільки в мозку не може бути тих самих оптимальних параметрів для кожного з типів мислення одночасно.

Емоції змінюють наше мислення, встановлюючи різну чутливість частин мозку. Сердячи, ви будете дивитися на світ не так само, як випробуючи задоволення. У деякому змісті, капелюха дають щось начебто "зовнішніх емоцій", що роблять наш розум чуттєвим до різних поглядів на речі - а не тільки лише до однієї перспективи.

Его і результативність

Звичайно его і результативність у мисленні занадто сильно зв'язані один з одним. Якщо людині не подобається ідея, вона не стане намагатися знайти в ній переваги - і навпаки. Метод капелюхів розділяє эго і результативність. Мислителю кидається виклик: використовувати різні капелюхи. У нього навіть виникає почуття волі, оскільки тепер він більше не обмежений однією точкою зору.
Людина, якій не подобається ідея, тепер прикладе зусилля під жовтим капелюхом, спробувавши знайти в ній достоїнства. Людини, повного ентузіазму щодо ідеї, попросять глянути на труднощі під чорним капелюхом. Капелюха часто приводять до того, що мислитель знаходить інші точки зору, що змінюють його думку з обговорюваного питання. Я не хочу, щоб хтось вважав себе "мислителем чорного капелюха в цій групі". Я не хочу, щоб хтось вважав себе "мислителем зеленого капелюха в цій групі". Це прямо протилежно меті шести капелюхів. Кожний повинний робити зусилля використовувати всі капелюхи.

Немає коментарів:

Дописати коментар